Magazin 15.09.2015.

Glas razuma: Rijalitiji neće moći na TV prije deset uveče?!

ČITANJE: 2 minute
rijaliti

Članica Savjeta regulatornog tijela za elektronske medije (RTEM) u Srbiji, Gordana Suša, predložiće na sjednici ovog tijela zabranu emitovanja rijaliti-programa prije 22 časa.

Suša traži da “Farma”, “Parovi” i “Veliki Brat” budu označeni kao programski sadržaj neprikladan za mlađe od 16 godina i samim tim zabranjeni za emitovanje u dnevnim i večernjim terminima.

Suša, inače novinarka, kaže da je ovo njen lični stav i prijedlog o kojem još nije razgovarala sa kolegama.

– Smatram da moramo hitno da zaštitimo maloljetnike u Srbiji. Analize RTEM pokazale su da se od jutra, pa tokom čitavog dana, u ovim rijalitijima prikazuju najgroznije stvari, a to je vrijeme u kojem djeca i mladi gledaju. Sve komercijalne televizije, bez razlike, krše zakon i tome treba stati na put – ističe Suša, koja smatra da će TV Prva, B92, Pink i TV Hepi morati da promijene programsku šemu ako ovaj prijedlog bude usvojen.

Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi na kojoj se emituju “Parovi”, smatra da je krajnje licemjerno to što se Suša poziva na zaštitu omladine.

– Sad su tobože svi šokirani što mladi mogu to da vide. A to je ista ona omladina koja prije ponoći ne kreće na splavove… Uostalom, rijalitiji nisu naš izum, nego smo ih uveli da bismo se evropeizirali… Stručnjaci u tom RTEM bi morali da znaju da su rijaliti-programi jedan od uslova naših EU integracija – objašnjava Marić.

Sa TV Prva poručuju ovim povodom da se “Veliki Brat” ne može svrstati u isti koš s ostalim rijalitijima.

– “Veliki Brat” je kultni svjetski šou, koji se po mnogo čemu izdvaja u odnosu na druge rijalitije. Postoje stroga pravila koja se poštuju i ozbiljni psihološki testovi koje takmičari moraju da prođu. RTEM je rijetko kad imao zamjerke na naš račun, ali smo spremni za saradnju i razgovor – rekla je PR ove televizije Slađana Paunović.

Pink se ovim povodom nije oglašavao.

(Telegraf.rs)