Sport 03.04.2017.

Glasajte da Banjaluka dobije svoju online mapu za bicikliste

ČITANJE: 2 minute

U toku je online glasanje koji će grad dobiti mapu za urbani biciklizam na stranici www.bikecitizens.net . Vaš glas će pomoći da se i Banjaluka svrsta među svjetske metropole i gradove sa aplikacijom Bike Citizens.

Aplikacija Bike Citizens je besplatna i dostupna za mobilne telefone, a korisna je za domaće bicikliste i turiste kojima omogućava lakše snalaženje u gradu i obilazak prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Da Banjaluka dobije svoju biciklističku online mapu možete glasati i pratiti tok glasanja na linku http://www.bikecitizens.net/city/vote/#.WOCSUJ620_o.facebook

Prilikom određivanja trase, aplikacija Bike Citizens vodi računa o stazama za bicikliste, o jednosmjernim ulicama i trakama za autobuse koje su otvorene i za bicikliste, navodi preko sporednih ulica i poznaje prečice.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji se mnogo lakše mogu pronaći i odredišta do kojih se ne dolazi baš svakoga dana biciklom.

Svoju online mapu za bicikliste imaju mnoge svjetske metropole poput Pariza, Londona, Minhena, Kopenhagena, ali i manji gradovi poput Graca – ukupno više od 400 gradova širom svijeta.

Sa aplikacije Bike Citizens za mobilne telefone se od 25. marta 2015. godine može besplatno skinuti paket za vožnju biciklom po Beču. Bečka agencija za mobilnost je svoju dosadašnju kartu sa biciklističkim stazama dopunila besplatnom navigacijom uz pomoć pametnih telefona.

Sada je vožnja biciklom po gradu mnogo jednostavnija zahvaljujući besplatnoj aplikaciji za mobilne telefone koja je specijalno prilagođena biciklistima u Beču. Sistem navigacije, koji radi i bez interneta, olakšava snalaženje u gradu.

Inače, ovog vikenda u Beču se održava veliki festival bicikla „Argus Bike Festival 2017“ na trgu ispred bečke gradske kuće “Rathaus”.

Kao jedna od glavnih atrakcija ovogodišnjeg festivala je i Senad’s School2Rock , škola Senada Grošića, jednog od najpopularnijih BMX vozača na svetu. On će u sklopu svog novog šoua, u nedelju popodne, posetiocima “odati” i pokazati najinteresantnije trikove i vratolomije koje ne možete ni zamisliti na biciklu.

Beč je ove godine, osmi put zaredom, dobio priznanje kao grad sa najboljim kvalitetom života na svijetu i to na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svjetskim metropolama. Oni u Beču pre svega cijene kvalitet vode, medicinsku njegu, kanalizacioni sistem, javni prevoz i škole.

(Istinito)