Svijet 04.11.2020.

Glasanje u SAD proteklo bez većih problema

ČITANJE: 1 minuta

Milioni Amerikanaca izašli su juče na glasanje za predsjednika SAD u uglavnom mirnoj atmosferi i u vrijeme pandemije virusa korona uprkos velikim tenzijama koje postoje između dva politička tabora.

Maske na licima građana i zaštitne ploče na izlozima radnji u velikim gradovima bili su podsjetnik na dva ključna pitanja na ovim izborima – oboljenje kovid 19 koje i dalje teško opterećuje pojedine dijelove SAD i bojazan da će biti nemira nakon ranijih protesta povodom rasne nejednakosti.

Tokom izbornog dana zabilježen je manji broj incidenata, a ukupna atmosfera bila je mirna.

Federalni istražni biro i tužilaštvo u Njujorku pokrenuli su istragu o anonimnim automatskim telefonskim pozivima u kojima su građani pozivani da ostanu kod kuće.

Kandidat republikanaca za Kongres u Pensilvaniji tužio je izborne zvaničnike u jednom okrugu u predgrađu optužujući ih da su nelegalno brojali glasove dostavljene poštom i davali šansu biračima koji su nepravilno popunili listić da glasaju ponovo.

Jedan federalni sudija naredio je Pošti SAD da pregleda svoje objekte širom zemlje i potraži neisporučene glasove, te da ih odmah uputi izbornim zvaničnicima radi prebrojavanja.

Na samim biralištima nije bilo velikih incidenata. Grupe za građanske slobode i policija bili su u visokoj pripravnosti zbog potencijalnih nereda.

Zbog velikog broja glasova upućenih poštom, rezultati u državama poput Mičigena, Viskonsina i Pensilvanije vjerovatno neće biti poznati još nekoliko dana. Ove države mogle bi da budu presudne u trci za pobjednika na izborima.

(Srna)