Vijesti 03.05.2017.

Glava im u torbi, a nemaju prava na beneficije: Bez uvećanog radnog staža onkolozi, radiolozi i drvosječe u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Zaposleni u zdravstvu RS koji su izloženi zračenju nemaju beneficiran radni staž, kao ni drvosječe kojima svakodnevno u šumama prijeti opasnost.

Vlado Pavlović, predsjednik sindikata radnika u šumarstvu, kaže da RS nema ni zakon o beneficiranom radnom stažu, kojim bi bila pobrojana sva opasna zanimanja za koja bi postojao uvećan radni staž.

– Drvosječe koje rade izuzetno težak posao po zakonu nemaju pravo na uvećan radni staž, iako su u bivšoj Jugoslaviji imali to pravo – kaže Pavlović i dodaje da Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju, koji tretira ovu oblast, nije dovoljan.

Pravo na uvećan radni staž nemaju ni mnogi zaposleni u zdravstvu koji rade u uslovima opasnim po zdravlje. Miodrag Femić, predsednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS, kaže da su zdravstveni radnici na otežane uslove rada imali određeni postotak na platu, ali da je i to ukinto posebnim kolektivnim ugovorom.

– Radiolozi jedino imaju skraćeno radno vrijeme. Radnici koji su svaki dan izloženi zračenju i rade sa opasnim hemikalijama nemaju pravo na beneficiran staž – ističe Femić.

radiolog

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite  ističe da traže da zaposleni na rentgenima, onkološkim klinikama i neurologiji, zatim u hitnoj pomoći i laboratorijama imaju beneficiran radni staž.

– Zdravstveni radnici  koji rade sa pacijentima sa teškim moždanim udarima takođe obavljaju naporan i težak posao i njihov radni vijek trebao da bude kraći – kaže Granulić.

U Sindikatu metalske industrije i rudarstva kažu da mnoga radna mjesta za koja je previđen beneficiran radni staž ne postoje u praksi.

Pravo na beneficiran radni staž na primjer, formalno imaju rudari koji rade u jamskim kopovima kojih u RS i nema, a nemaju rudari koji koji rade na površinskim kopovima kojih ima u Srpskoj.

 

– Zakonski kriteriji su poošterni pa je dosta radnih mjesta izbrisano procjenama ili je procijenjeno da je navodno povećana bezbjednost, pa je ukinut radni staž. Primjera radi u banjalučkoj livnici čelika u Jelšingradu nisu poboljšani uslovi, ali je za dio radnika ukinut beneficirani radni staž – kaže Tane Peulić, predsjednik ovog sindikata RS.

U maju je u RS bilo 30.470 korisnika beneficirane penzije kojima je isplaćeno oko 11 miliona KM.

– U uvećani staž se računa se vrijeme u kojem je osiguranik radio na izuzetno opasnom i teškom poslu , kao i na poslu na kojem poslije navršenja određenih godina života ne može uspješno da radi. Uvećanje može iznositi najviše 50 odsto, odnosno šest mjeseci na godinu dana  – kažu u Fondu PIO.

Revizija svakih pet godina

Po Zakona o PIO beneficirani radni staž takođe imaju radnici koji rade sa najmanje 70 odsto tjelesnog oštećenja, teži vojni invalidi i civilni invalidi rata. Njima se 12 mjeseci rada računa se kao 15 mjeseci staža osiguranja. Radna mjesta za koja se utvrđuje beneficirani staž podliježu reviziji svakih pet pet godina. Policajcima i inspektorima se po Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima na svakih 12 mjeseci dodaje četiri mjeseca staža.

(EuroBlic)