Politika 28.05.2022.

Glavaš: Ustavni sud BiH se ponaša kao čuvar Programa SDA

ČITANJE: 2 minute

Ustavni sud BiH ne ponaša se kao čuvar Ustava, nego kao čuvar Programa SDA. Samo inkvizicija u 21. vijeku može neustavnim proglašavati političke inicijative i deklarativne stavove. Ustavni sud, prema Ustavu BiH, ocjenjuje ustavnost entitetskih ustava i zakona. Deklaracije i zaključci nisu ni jedno ni drugo i presedan je da kadije uopšte razmatraju takve akte, rekao je poslanik DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš povodom odluke Ustavnog suda BiH da poništi odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti.

– Ovo je isto kao da je Narodna skupština usvojila zaključak da bi Republici Srpskoj u budućnosti trebalo pripojiti Andromedu, susjednu galaksiju ili dio Teksasa, a Ustavni sud to poništio. Oni doslovce to rade čime potpuno uništavaju svaki kredibilitet suda, ako ga više uopšte ta kvazipravna institucija i ima – naveo je Glavaš.

Ustavni sud je posljednjom odlukom u suštini, prema njegovim riječima, uveo zabranu slobode mišljenja.– Očekujem da uskoro organizuju lomaču na kojoj će spaljivati knjige – dodaje Glavaš i ističe da će DNS uvijek braniti pravo institucija da artikulišu političke ciljeve.

– Otimaju nam zemljište, šume, rijeke, naše simbole. Oteli su nam grb Nemanjića, zastavu i neustavnom proglasili čak i melodiju himne ‘Bože pravde’. Sada bi da nam zabrane čak i da smijemo razmišljati drugačije od onog što je zapisano u deklaracijama SDA. To što oni rade je čist Aparthejd i pokušaj uništavanja našeg identiteta – poručuje Glavaš.

On je pozvao sve srpske političke partije da zajedno insistiraju na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije poslali kućama.

– Ako na tom pitanju ne budemo zajedno, bojim se da ćemo se svi kajati odvojeno –  zaključio je Glavaš.

(N.S)