Vijesti 16.09.2021.

Glavna sekretarica Udruženja novinara BiH na meti kampanja mržnje

ČITANJE: 1 minuta

Borka Rudić, glavna sekretarica Udruženja novinara BiH (BHN) i profesorica novinarstva Lejla Turčilo na meti su nacionalistički motiviranih komentara mržnje na društvenim mrežama. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici u BiH osuđujući kampanju blaćenja i pozivajući vlasti da istraže slučaj.

Ova kampanja nastavak je koordiniranih napada, komentara mržnje i klevetničkih izjava, započetih prije godinu dana na društvenim mrežama protiv profesorice Turčile, predvođenog s nekoliko medija i od novinarke Alene Lene Demirović. Lejla Turčilo je voditeljica Odsjeka za novinarstvo i komunikacije Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, medijska analitičarka i članica BH novinara. Izvijestila je o intenziviranju komentara mržnje posljednjih tjedana.

Dva dana kasnije, na istim internet portalima na meti je bila i glavna tajnica Borka Rudić optužujući je za nacionalizam i podršku ratnim zločincima. Obje su žene označene kao uvreda prorola Muhammeda i gušiteljice nezavisnog novinarstva. Podnesena je prijava policiji.

Predsjednik BHN -a Marko Divković rekao je da napadi na profesoru Turčila i na predstavnike BH novinarskog društva “predstavljaju brutalno nasilje na internetu i kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja”.

Reagirao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ -a: „Izražavamo podršku Lejli Turčilo i Borki Rudić. Mrežne kampanje uznemiravanja i klevete nisu samo riječi. Pozivamo bh. vlasti da javno osude brutalnu kampanju i odmah istraže slučaj. Ovo više ne može trajati.”

(E.M)