GLAVNI ODBOR PDP-a: Izabrani potpredsjednici i dvije trećine Predsjedništva

Glavni odbor PDP usvojio je danas zaključak kojim kategorički odbacuje svaku inicijativu, ne samo od SDA, nego i bilo koje druge političke stranke iz Federacije BiH (FBiH), kojom se ustavno uređenje BiH dovodi u pitanje, saopštio je lider ove partije Branislav Borenović.

Nakon sjednice Glavnog odbora PDP u Banjaluci, Borenović je rekao novinarima da su usvojili zaključak da je nepotrebno održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u ponedjeljak, 11. novembra, na kojoj bi se raspravljalo o stranačkoj deklaraciji SDA.

– To stavlja Republiku Srpsku i Narodnu skupštinu u podređeni položaj u odnosu na razne stranačke deklaracije pojedinih političkih partija i daje se značaj SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću i političkim pamfletima – rekao je Borenović.

On je pozvao sve političke stranke iz Republike Srpske da poštuju dignitet institucija Srpske, ustava Republike Srpske i BiH, te “da ne dozvole politikantsku instrumentalizaciju institucija Srpske”.

– Imam osjećaj da je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja je sazvana sa namjerom da se daju određene političke kvalifikacije pojedinim političkim opcijama iz Republike Srpske, pokušaj ponovnog dijeljenja političkih struktura. To nikako neće doprinijeti da se stanje popravi jer ima mnogo važnijih stvari – istakao je Borenović.

Na sjednici je usvojen zaključak u kojem se navodi da BiH može isključivo funkcionisati kao visoko decentralizovana zemlja i zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, a Borenović kaže da će ključni princip djelovanja PDP-a u narednom periodu biti da je Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH i da svi treba da poštuju ustave Republike Srpske i BiH, kao i dejtonske principe na kojima počiva BiH.

Glavni odbor PDP-a usvojio dokument, kojim se traži da se uspostavi skupštinski odbor za praćenje javnih medija čiji je osnivač Republika Srpska.

– Usvojili smo i dokument kojim se traže izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako bi konačno imali fer i poštene izbore u narednom periodu – istakao je Borenović i dodao da je Glavni odbor zadužio poslanike PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da sprovedu neophodne radnje kako bi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH konačno išle u parlamentarnu proceduru.

On je rekao da je data puna podrška inicijativi poslaničkog kluba PDP-SDS u Parlamentarnoj skupštini BiH da se konačno odblokira rad Predstavničkog doma i da se počne normalnije raditi posao u toj instituciji i donositi odluke koje su od interesa za građane Republike Srpske i BiH.

Glavni odbor PDP izabrao je tajnim glasanjem Jelenu Trivić, Igora Crnatka, Slavišu Markovića i Nenada Vukovića za potpredsjednike PDP, dok će Vuković obavljati i funkciju zamjenika predsjednika PDP.

Na sjednici je izabrano i dvije trećine članova Predsjedništva PDP, među kojima su: Milanko Mihajilica, Milan Švraka, Milan Đukić, Draško Stanivuković, Milenko Ristić, LJubiša Krunić, Slobodan Vasiljević, Rato Rajak, Dijana Čekić, Dragana Čojić, Siniša Golić, Perica Bundalo.

Crnadak: Bez štetnih odluka po RS u Savjetu ministara

Ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak tvrdi da za protekle četiri godine u Savjetu ministara nije dozvoljeno usvajanje nijedne odluke štetne po Republiku Srpsku i ističe da će tako biti i na sjednici u utorak, 12. novembra.

– Građani Republike Srpske mogu biti mirni što se tiče svih stvari koje tretiraju interese Srpske – rekao je Crnadak danas novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora PDP.

(Srna)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a