Vijesti 13.04.2016.

Glavni tužitelj BiH potvrdio: Protiv Dodika se vodi istraga u vezi s Pavlović bankom

ČITANJE: 2 minute
dodik
‘Istraga (protiv Dodika) se vodi u sklopu ‘Pavlović banke’, a tri-četiri istrage protiv Dodika su zatvorene’, kazao je Salihović u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”

Glavni tužitelj BiH Goran Salihović potvrdio je kako se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi istraga povezana s poslovanjem “Pavlović banke” iz Bijeljine, istaknuvši istovremeno kako je državno tužiteljstvo pod “ogromnim pritiscima” no kako neće posustati u procesuiranju kaznenih djela koja ugrožavaju stabilnost države.

Time je potvrdio kako je Tužiteljstvo BiH zaključilo da nije bilo elemenata za podizanje optužnice na temelju nekih ranijih prijava podnesenih protiv Dodika no predsjednik RS-a sada je suočen s istragom o tome na koji je način stekao vilu u Beogradu vrijednu više od 750.000 evra.

Kaznenu prijavu u tom je slučaju protiv njega podnijela Srpska demokratska stranka (SDS) koja je u RS u opoziciji, a Dodika terete da je kuću u elitnom beogradskom naselju Dedinje 2007. godine kupio gotovinom pri čemu je ishodio fiktivni kredit kod “Pavlović banke” koji mu je poslužio kao pokriće za tu sumnjivu transakciju.

U sklopu pokrenute istrage ranije su uhapšeni vlasnik “Pavlović banke” Slobodan Pavlović i nekoliko njenih zaposlenika no Sud BiH dopustio im je boravak na slobodi do okončanja istražnog postupka.

Tokom pretrage “Pavlović banke” koju su proveli istražitelji u njoj nije pronađen primjerak ugovora o Dodikovu kreditu niti je on evidentiran u središnjem registru koji se vodi kod Centralne banke BiH.

Salihović je potvrdio i kako se nastavlja istraga o propasti “Bobar banke” koja je također bila registrovana u RS-u i koja je likvidirana 2014. godine a na njenim su računima ostali blokirani milionski depoziti koje je sada nemoguće naplatiti.

Kazao je kako je minimalna šteta koja je pri tom nastala oko 150 miliona evra dodajući kako je to predmet “dva do tri puta jači od (slučaja) Sanader” u Hrvatskoj.

“Bobar banku” utemeljio je poduzetnik Gavrilo Bobar koji je slovio kao dobar Dodikov prijatelj, a brojne javne kompanije su pod političkim uticajem poslovale upravo preko nje položivši na račune sredstva u milionskim iznosima.

“Ogroman je to predmet i može svašta povući za sobom”, kazao je Salihović izražavajući nezadovoljstvo odlukom Suda BiH da za deset osoba koje su sada pod istragom u tom slučaju odredi kućni umjesto pravog pritvora.

Salihović smatra kako su brojne slične odluke državnog suda osumnjičenici u nekoliko navrata zloupotrijebili bijegom u inostranstvo ili opstruisanjem istraga.

(N1)