Vijesti 23.02.2017.

Gligoriću prijava za pronevjeru još četiri miliona

ČITANJE: 3 minute

Kriminalistička policija Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnijela je izvještaj tužilaštvu protiv bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Tihomira Gligorića i još dvije osobe zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja banjalučkoj firmi “Geoinženjering” pribavili imovinsku korist od gotovo četiri miliona maraka.

Izvještaj je podnesen Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva. Osim Gligorića, tužilaštvu su prijavljeni i njegov nekadašnji pomoćnik Dragan Macanović i saradnica Koviljka Petrović.

MUP je saopštio, navodeći njihove inicijale, da su osumnjičeni od 2009. do 2012. godine s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi firmi sa kojom je RUGIP imao zaključen ugovor za izvođenje geodetskih radova iskoristili svoj položaj i svjesno propustili da preduzmu službene radnje koje su bili dužni da preduzmu.

– Na taj način su toj firmi omogućili da izvede radove čija je vrijednost premašila planirani i ugovoreni iznos za tu namjenu. Potom su te radove kroz zapisnik primili kao ispravno urađene, čime su stvorili obavezu za njihovo plaćanje. Gligorić je svjesno odbio da to uradi u namjeri da toj grupaciji obezbijedi valjan pravni osnov za pokretanje parničnog postupka u kome će naplatiti radove – navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Istaknuto je da je to na kraju i učinjeno, jer je Okružni privredni sud u Banjaluci presudom iz 2016. godine naložio RUGIP-u da za izvedene radove iznad ugovorenog iznosa i troškove parničnog postupka isplati 3,99 miliona maraka sa zakonskom zateznom kamatom.

– Na taj način prijavljena lica su toj grupaciji pribavila protivpravnu imovinsku korist u tom iznosu i za istu sumu oštetili RUGIP – navedeno je u prijavi.

Gligorić nije odgovarao na telefonske pozive, a na svom blogu je napisao da je riječ o besmislici koja je već bila predmet istrage. Istakao je da nova prijava predstavlja vršenje pritiska na Vrhovni sud RS, koji odlučuje o njegovoj žalbi na raniju presudu banjalučkog Okružnog suda.

– Izvještaj policije je naručio zamjenik glavnog tužioca Republičkog tužilaštva RS Miodrag Bajić kako bi pokušao da me dodatno uprlja i prikaže osobom ogrezlom u kriminal – napisao je Gligorić.

Njegove tvrdnje o pritisku na Vrhovni sud pale su u vodu samo nekoliko časova kasnije kada mu je ta pravosudna institucija prepolovila zatvorsku kaznu. Okružni sud Banjaluka u septembru prošle godine osudio je Gligorića na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a Vrhovni sud mu je izrekao šest mjeseci zatvora. Presudom Okružnog suda u Banjaluci Gligorić je obavezan da vrati 264.000 KM nezakonito stečene koristi, a to je potvrdio i Vrhovni sud.

Gligorić je osuđen jer je zloupotrebama položaja i nesavjesnim poslovanjem omogućio nezakonito isplaćivanje naknade za potrebe smještaja deset radnika RUGIP-a.

Kolekcija prijava

RUGIP je prije godinu podnio tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS deset krivičnih prijava protiv Tihomira Gligorića i drugih osoba zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlašćenja i RS oštetili za 19 miliona KM.

Šest prijava se odnosi i na vlasnika preduzeća “Geoinženjering” iz Banjaluke Todora Panića. U RUGIP-u su tada ustvrdili da je Gligorić bez sprovođenja zakonskih procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača, “Geoinženjeringu” omogućio da izvrši radove višemilionske vrijednosti koje ta firma traži da naplati iako o tome nisu zaključeni ugovori.

(nezavisne.com)