Svijet 26.03.2021.

GLOBALNA TRGOVINA TRPI ŠTETU: Svaka nedjelja blokade Sueckog kanala koštaće do 10 milijardi dolara

ČITANJE: 1 minuta

Blokada prometa u Sueskom kanalu zbog nasukanog velikog kontejnerskog broda mogla bi stajati globalnu trgovinu između 6 i 10 milijardi dolara tjedno, pokazala je studija njemačkog osiguravatelja Allianza.

Svaki tjedan blokade mogao bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine za oko 0.2 do 0.4 postotna boda, pokazala je nadalje studija najvećeg europskog osiguravatelja, objavljena u petak.

Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenja kretanja, koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Ovoga tjedna pridružila im se i blokada tranzita kroz Sueski kanal zbog nasukavanja 400-metarskog broda za kontejnerski prijevoz tereta Ever Givena.

“Problem je što je blokada Sueskog kanala kap koja je prelila čašu za globalnu trgovinu”, napisali su autori studije.

“Prvo, rokovi isporuke robe produljeni su od početka godine, i sada su u Europi dulji no što su bili kada je pandemija covida-19 bila u punom jeku”, upozorili su.

U SAD situacija je još gora, i robi treba dvostruko više vremena da stigne do naručitelja, pokazala je studija, budući da su se zalihe iscrpile u očekivanju jačanja potražnje koju bi trebao potaknuti izdašan paket fiskalnih poticaja predsjednika Joea Bidena.

Uprava Sueskog kanala danas je intenzivirala nastojanja da odsuče brod i oslobodi važnu globalnu prometnu rutu, čija je blokada značajno podigla vozarine za tankere i poremetila globalne lance nabave.

(SB)

Oznake: Suecki kanal