Region 14.09.2020.

GLOBALNO ZATOPLJENJE UZIMA MAHA: U Jadranskom moru primijećena neobična stvorenja (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

U blizini hrvatskog ostrva Visa posljednjih dana primijećene su leteće lignje kojima inače nije mjesto u Jadranskom moru.

Naime, riječ je o vrsti koja obično živi u zapadnom Mediteranu i subtropskim dijelovima okeana.

Dok je manjeg rasta, leteće lignje iskaču iz mora, slično ribi poletuši i uz pomoć kožice na krakovima i peraja može preletjeti udaljenost i do čak 30 metara, što je dobro za obranu od grabežljivih riba, piše portal “Podvodni.hr”.

Iako zasad nema fotografija leta letećih lignji u Jadranskome moru, Rino Stanić uspio je da ulovi jednu i fotografiše je izbliza. Lignju je ulovio kod Korčulanskog kanala.

“Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7cm. Inače, radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim okeanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopšte zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju, globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca”, napisao je Stanić.

“Podvodni.hr” ističe da pojava letećih liganja u Jadranu dosad nije zabilježena u stručnoj literaturi ”u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka”.

Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii)….

Gepostet von Podvodni.hr am Samstag, 12. September 2020

(N.S/ Banjaluka.net)