Magazin 11.12.2018.

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

ČITANJE: 2 minute

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”.

GLAS: Bili ste na premijeri u Beogradu. Kakve ste utiske ponijeli sa sobom?

SAVANOVIĆ: Da, bio sam na premijeri filma u beogradskom Centru “Sava”. Film je isto veče premijerno prikazan i u bioskopu “Ušće” i u “Kombank dvorani”. Utisci su vrlo dobri.

GLAS: Kako je tekla saradnja sa rediteljem Petrom Ristovskim i glumcima?

SAVANOVIĆ: Saradnja sa svim glumcima je bila dobra. Posebno sam zadovoljan saradnjom sa mladim rediteljem Petrom Ristovskim, koji je imao težak zadatak da, radeći ovaj film, ispriča jednu priču, veoma bitan dio naše istorije, a da se ne ogriješi ni o istoriju, ni o likove o kojima film govori.

GLAS: Koliko dugo je film sniman i kuda ste sve putovali u potrazi za odgovarajućim lokacijama?

SAVANOVIĆ: Film je sniman sedam mjeseci širom Srbije i jedan manji dio sniman je u Grčkoj. Za mene je ovo bilo jedno sjajno iskustvo. Snimano je na raznim mjestima i u različitim vremenskim uslovima.

GLAS: Pošto se obilježava 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata, kakav je značaj za naš narod obrađivati ovu temu danas?

SAVANOVIĆ: Filmski centar Srbije ima poseban program podrške filmovima sa nacionalnim temama. Jedan od filmova podržanih na taj način je i film “Kralj Petar I”. Mislim da je važno osvijetliti istoriju sa što više strana, jer sam i ja, spremajući se za ulogu, naišao na mnogo podataka koje nisam znao. Bitno je znati ko smo i šta smo da ne ponavljamo iste greške i da se ne vrtimo ukrug.

GLAS: Da li ste planirali još neku saradnju s ovim rediteljem ili glumcima?

SAVANOVIĆ: Sa velikim nestrpljenjem čekam seriju “Kralj Petar I” od koje očekujem još više, jer kao forma nudi mnogo više prostora da se ispriča ovako velika priča o srpskom narodu, vojsci i državi u Prvom svjetskom ratu i golgoti koju su doživjeli tokom povlačenja preko Albanije. Seriju i film smo snimali istovremeno.

Budući planovi

GLAS: Na čemu trenutno radite?

SAVANOVIĆ: Trenutno su mi svi planovi u vezi sa Banjalukom. U Narodnom pozorištu Republike Srpske spremam novu predstavu u režiji Nikole Pejakovića, a već početkom naredne godine treba da počne snimanje serije “Kosti”.

(Glas Srpske)