Svijet 13.10.2021.

Glumac Vilijam Šatner odletio u kosmos, kapetan Kirk iz “Zvjezdanih staza” ovog puta u pravom svemiru

ČITANJE: 2 minute

William Shatner danas je odletio u svemir. Posada je uživala u četiri minute bestežinskog stanja tijekom 11-minutnog suborbitalnog putovanja. Slično su učinili Jeff Bezos i njegov brat ovoga ljeta.

Jeff Bezos pola sata prije polijetanja odvezao je putnike do letjelice, no nije odletio s njima.

Prije samog polijetanja, Blue Origin je na Twitteru objavio kako rade posljednje provjere kako bi bili sigurni da je sve u najboljem redu. Zbog toga su Shatner i tročlana ekipa poletjeli u svemir nešto kasnije od planiranog. Inače, provjeru spremnosti letjelice su radili i ranije jutros.

Shatnerovu avanturu pogledajte u videu.

Prije polijetanja brat Jeffa Bezosa, Mark Bezos poslao je poruku podrške putnicima.

“Vi sretni gadovi, prije 10 tjedana sam sjedio gdje i vi sada, brojao sekunde… Teško mi je izraziti svoju duboku želju da ponovno poletim”, rekao je Mark te poručio da jedva čeka čuti doživljaje Shatnera, prenosi index.hr.

U videu koji je snimljen prije letenja u svemir Shatner je rekao kako je ovo iskustvo koje mijenja život, prvenstveno zbog ljudi koje je upoznao zahvaljujući ovoj avanturi.

“Tek smo na početku, ali kako je čudesan taj početak i nevjerojatno je biti dio toga. Ovo gore je naša budućnost, trebamo raditi na tome zbog naše planete”, rekao je glumac.

Blue Origin obavijestio je da Shatner letio u svemir zajedno s Audrey Powers, potpredsjednicom tvrtke. Shatner, Powers i još dva člana posade poletjeli su iz zabačenog dijela zapadnog Teksasa, manje od tri mjeseca nakon prvog leta u svemir Blue Origina s posadom.

Trebao je letjeti juče, ali je putovanje odgođeno

90-godišnji glumac poznat po ulozi kapetana Kirka u svemir je trebao letjeti jučer, ali je putovanje otkazano zbog jakog vjetra. Shatner ovime je postao najstarija osoba koja je ikada putovala u svemir. Inače, Shatner je upravljao svemirskim brodom USS Enterprise na intergalaktičkoj odiseji u Zvjezdanim stazama.

“Stvari o kojima sam glumio sada ću vidjeti iz prve ruke”, kazao je Shatner ranije.

“Oduševljen sam, zabrinut, pomalo nervozan i pomalo uplašen zbog ove nove avanture”, dodao je.

(SB)

Oznake: William Shatner