Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić.

Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste.

Ovih šest konobara, šest glumaca, četiri reprezentativca u fudbalu, prošli su drugi nivo rehabilitacionog programa PAIN kojeg sprovodi Down syndrom centar Banjaluka.

Žive u zajednici uz podršku u ZTC Banja Vrućica, tu se rehabilituju i radno osposobljavaju. Prvi nivo PAIN obuke prošli su u Banjaluci, drugi su krenuli u martu 2018. u ZTC Banja Vrućica.

PAIN je sastavljen od četiri nivoa, predviđen je za rehabilitaciju i radno osposobljavanje za starije od 19 godina, jer do tada imaju zakonsku mogućnost da pohađaju specijalizovane ustanove kao što je Centar zaštiti me Banjaluka.

Poslije toga se vraćaju kućama i tu stagniraju, takve osobe Down Syndrom centar uzima i uključuje u PAIN rehabilitacioni program. Cilj im je da se prošire na čitavu Republiku Srpsku kako bi i drugi imali priliku da prolaze ovaj nivo rehabilitacije i habilitacije. Zato im je potrebna podrška institucija kako bi proširili kapacitete.

Od 2020. godine uvode još tri zanimanja za koja će radno osposobljavati osobe sa Down sindromom. Oni imaju zakonsku mogućnost da rade, u skladu sa svojim mogućnostima. Smisao života jeste da budete društveno aktivni i korisni.

Rezultat dosadašnjeg rada Down Syndrom Centra Banjaluka koji sprovodi PAIN rehabilitacioni program za mlade sa Down sindromom, čiji je tvorac Zoran Jelić, refleksolog i psihoterapeut, jesu prvi konobari sa Down sindromom koji rade u restoranima ZTC Banja Vrućica, banjalučkim kafićima, šest prvih glumaca koji glume po pozorištima regiona, četiri fudbalska reprezentativca. Otvorili su prvu školu glume za osobe sa Down sindromom i prvu školu fudbala za osobe sa Down sindromom.

REKORDAN RAST POTROŠNJE Banjaluka zbraja rezultate novogodišnjih praznika

Organizacija novogodišnjih koncerata koštala je 188.000 KM i za razliku od prethodne sezone primjetni su drugačiji rezultati – rekordan rast potrošnje, te veliki broj turista, koji su se u Banjaluci zadržali i nakon 1. januara.  Najveći dio novca su obezbijedili sponzori, više od 110.000 KM, dok je ostatak isplaćen iz gradske kase. Prema prvim procjenama,

Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2020. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje.  – To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022. Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo

BANJALUČANIMA PRVA DVA MJESTA: Najveća mjesečna plata prošle godine iznosila 14.582 KM

Jedan Banjalučanin, zaposlen u djelatnosti iznajmljivanja nekretnina, u septembru prošle godine zaradio je 14.582 marke. Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećoj pojedinačnoj isplati mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u ovom mjesecu. Nije teško izračunati da je ovaj Banjalučanin za samo mjesec dana zaradio 38 prosječnih penzija, te skoro 16 prosječnih plata

Servisne informacije za 21. januar

Servisne informacije za utorak, 21. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje zabilježeno je osam krivičnih djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,