Magazin 11.12.2019.

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić.

Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste.

Ovih šest konobara, šest glumaca, četiri reprezentativca u fudbalu, prošli su drugi nivo rehabilitacionog programa PAIN kojeg sprovodi Down syndrom centar Banjaluka.

Žive u zajednici uz podršku u ZTC Banja Vrućica, tu se rehabilituju i radno osposobljavaju. Prvi nivo PAIN obuke prošli su u Banjaluci, drugi su krenuli u martu 2018. u ZTC Banja Vrućica.

PAIN je sastavljen od četiri nivoa, predviđen je za rehabilitaciju i radno osposobljavanje za starije od 19 godina, jer do tada imaju zakonsku mogućnost da pohađaju specijalizovane ustanove kao što je Centar zaštiti me Banjaluka.

Poslije toga se vraćaju kućama i tu stagniraju, takve osobe Down Syndrom centar uzima i uključuje u PAIN rehabilitacioni program. Cilj im je da se prošire na čitavu Republiku Srpsku kako bi i drugi imali priliku da prolaze ovaj nivo rehabilitacije i habilitacije. Zato im je potrebna podrška institucija kako bi proširili kapacitete.

Od 2020. godine uvode još tri zanimanja za koja će radno osposobljavati osobe sa Down sindromom. Oni imaju zakonsku mogućnost da rade, u skladu sa svojim mogućnostima. Smisao života jeste da budete društveno aktivni i korisni.

Rezultat dosadašnjeg rada Down Syndrom Centra Banjaluka koji sprovodi PAIN rehabilitacioni program za mlade sa Down sindromom, čiji je tvorac Zoran Jelić, refleksolog i psihoterapeut, jesu prvi konobari sa Down sindromom koji rade u restoranima ZTC Banja Vrućica, banjalučkim kafićima, šest prvih glumaca koji glume po pozorištima regiona, četiri fudbalska reprezentativca. Otvorili su prvu školu glume za osobe sa Down sindromom i prvu školu fudbala za osobe sa Down sindromom.