Vijesti 06.07.2016.

Glumci prijete: „Zakonom pomoći pozorištu ili izlazimo na ulicu“

ČITANJE: 3 minute

U Narodnoj skupštini RS u Banjaluci danas su o primjedbama na pojedine tačke Nacrta zakona o pozorišnoj djelatnosti RS razgovarali predstavnici UDUS i narodni poslanici Igor Radojičić i Srđan Amidžić.

Glavne primjedbe odnosile su se na dijelove Nacrta zakona koje se tiču formulacije slobode umjetničkog izražavanja i djelovanja, te na status institucija, ustanova i glumaca, kao i svih onih koji su vezani za pozorište.

Aleksandar Stojković, koji je i umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS, kaže da je UDUS u proteklom periodu iznio ključne primjedbe, a neke od njih su već i usvojene.

– Razgovarali smo i o primjedbama koje su ostale neuvažene. Nadam se da ćemo na kraju dobiti dobru verziju zakona, koja će koristiti i nama i ljudima koji vole pozorišnu umjetnost u RS – rekao je Stojković.

Na sastanku je, dodaje on, bilo govora i o repertoaru pozorišta, koji „Vlada RS ne bi smjela da određuje“.

– Što se tiče radnog odnosa glumca ili pozorišnog umjetnika, smatramo da to treba da bude definisano jednako kao što je u Zakonu o radu – do tri godine na određeno, a poslije neodređeno. Želimo da nađemo dobro rješenje kako bi glumci imali slobodu da mogu raditi u drugim pozorištima, ali da time nikako ne ugroze matične kuće u kojima rade – naveo je Stojković.

Prema njegovom mišljenju, najbolje rješenje bilo bi da Nacrt bude izglasan tako da odgovara i ljudima koji se bave pozorišnom umjetnošću, ali i onima koji ga finansiraju.

– Nadamo se da će naši amandmani biti prihvaćeni i da će Nacrt doživjeti promjene. U suprotnom, opet ćemo protestovati. Nas je na prostoru RS malo. Platu iz budžeta prima svega 40 glumaca. Kada sve saberete sa ostalim radnicima u pozorištu, nas nema ni stotinu, a samo Narodno pozorište u Beogradu ima 800 zaposlenih. Dakle, ovaj zakon se tiče malog kruga ljudi i zato moramo da ga napravimo tako da se otvori još pozorišta u RS, a ne da se uguše i ova koja imamo – ističe Stojković.

Prema riječima Igora Radojičića, Nacrt treba da bude fleksibilan koliko god je to moguće, jer je neophodno da se pozorišna umjetnost razvija širom Srpske.

– Svi oni, koji su vezani za Narodno ili Dečje pozorište RS, imaju obaveze i izvršavaju ih, ali je važno da se razvija i ostala alternativna scena, pogotovo mimo Banjaluke i ove dvije pozorišne institucije. Dobro je što imamo Gradsko pozorište „Jazavac“, Banjalučko studentsko pozorište i da se javljaju i neke druge pozorišne trupe širom RS. Tako treba da bude i ubuduće – naveo je Radojičić.

Smatra da će Nacrt imati značajne promjene do konačnog pojavljivanja u NSRS, a pred poslanicima bi se opet trebao naći u oktobru.

Sastanku su prisustvovali i članovi Udruženja dramskih umjetnika Srpske Aleksandra Spasojević, Ljubiša Savanović i predsjednik pomenutog udruženja, Vladimir Đorđević.

Razvoj pozorišne umjetnosti u RS

– Istaknuti pozorišni umjetnici, reditelji i drugi trebaju da budu angažovani i mimo matičnih pozorišta, a u okvirima određenih pravila, kako bi se pravio umjetnički program i razvijala pozorišna umjetnost širom RS – kaže Igor Radojičić.

(Blic)