Magazin 27.06.2016.

Glumica Đurđa Babić pred premijeru komada “Kosovo, O, čudesa Božjih sudbina”: Osvrt na sudbinu srpskog naroda

ČITANJE: 3 minute

Predstava “Kosovo, O, čudesa Božjih sudbina” je poetsko-muzički kolaž o kosovskoj legendi. Cilj ove predstve jeste da vrati ljude korijenima i tradiciji. Kako je Isidora Sekulić rekla “Kosovo nije nestalo, niti je prestalo, niti će ikada dok je nas”.

Ovim riječima glumica Đurđa Babić najavila je večerašnju premijeru komada za koji je pisala i tekst, dok režiju potpisuje Belinda Božičković. Prvo izvođenje pred publikom biće u 20 časova na eksperimentalnoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

– Ideja ove predstave začela se zajedno sa mnom i rodila se zajedno sa mnom i to srce živi i kuca zajedno sa mnom i kucaće i živjeće i nadživjeće mene. To je nešto što je nama Srbima i meni kao Srpkinji duboko ukorijenjeno u duši. To, Kosovo, je taj znamen od rođenja, ta zlatna zvijezda na čelu svakog Srbina i svake Srpkinje koja se kroz vijekove sve više vozdiže iako nam vijekovima i kroz vijekove to srce čupaju i tu zvijezdu gase – ispričala je Babićeva.

Komad je, dodaje, osvrt na sudbinu srpskoga naroda kroz vekove. – Od postanka Kosova i prkosnog ponosa srpskoga i uspeća zvezde na nebo i prokletstva i kletve kneževe do kosovskih djevojaka i majki Jugovića do vaznesenja i prikazanja Kosovske bitke na nebu. Svaki prisutan čovjek imaće čast da krene stazom koja vodi od prapostanka Kosova preko prkosnog ponosa kosovskih djevojaka – kazala je glumica.

Na sceni će se, kako kaže sresti sa Milošem Obilićem, Orlovićem Pavlom, sa svih devet Jugovića i desetim star-Jug Bogdanom, Kosančić Ivanom i Toplica Milanom.

– Srešćemo se sa svima njima i sa našim junacima srpskim: prađedovima, djedovima, očevim, sinovima, djevojkama i našim majkama srpskim  – kaže Babićeva.

Rad na poetsko-muzičkom kolažu za nju je bio veliki i nov izazov.

– Autor sam ove predstave i ideje o ovoj predstavi, producent i organizator i na kraju i glumac. Prvi put igram monodramu i za mene kao glumicu ovo otvara potpuno jednu novu dimenziju. Ovo je sinkretizam u pravom smislu te riječi spoj raznih grana umjetnosti: od etno-muzike i poezije preko ručnih radova vezenja i predenja vune, igranja kosovskih narodnih igara, sviranja etno-instrumenata. Publika će imati priliku da uživa u ljepotama naše tradicije – naglasila je ona.

Podrška kolega

– Posebno moram da zahvalim direktoru Dječijeg pozorišta RS, Predragu Bjeloševiću, koji mi je omogućio korišćenje eksperimentalne scene i na taj način mi u potpunosti omogućio realizaciju predstave. U projektu su me podržale kolege, Goran Jokić koji je snimio govor despota Stefana Lazarevića i Kneževu kletvu, Novak Demonjić koji je guslao Kneževu večeru, profesor Arsen Čarkić i njegov oktet “Istočnik” koji su snimili “Himnu kosovskih junaka”. Glumac Aleksandar Blanić je snimio tapan, a Ratko Kolobarić frule i kaval.

(Glas)