Vijesti 29.07.2016.

Gmizavci na turističkoj ruti, viđeni i na Kastelu

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je uočena u strogom centru grada na Vrbasu, a potom u parku „Mladen Stojanović“ zmija se pojavila i na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

S ozirom na to da je poznato da se zmije u većem broju pojavljuju kada je lijepo vrijeme, slučaj učestale pojave gmizavaca u najvećem gradu Srpske ne bi iznenadio, da se ovakvi, pomalo zastrašujući „detalji“ u krajiškoj ljepotici ne bilježe treći dan zaredom.

Naime, prije dva dana zmija je uslikana u strogom centru Banjaluke, juče je primećena u gradskom parku, da bi danas slučaj pojave zmija zaprepastio građane koji su „odmarali“ na popularnoj tvrđavi krajiške ljepotice.

– Zastao sam na trenutak da odmorim i zapalio cigaretu, kada se pored mene pojavila zmija, koja se par trenutaka kasnije zavukla u kamenjar – rekao je slučajni prolaznik.

Pošto na ovoj tvrđavi vrijeme provode djeca, stariji ljudi, srednjoškolci i turisti, savjetuje se oprez svakome ko odluči da danas ili narednih dana posjeti ovaj dio Banjaluke.

– Posebno se preporučuje roditeljima da vode računa o djeci, te da im ne dozvoljavaju da se udaljavaju od njih, ukoliko posjete tvrđavu Kastel – upozoravaju upućeni.

Osim toga, pozivaju se nadležne institucije da reaguju što prije, kada je učestala pojava zmija u Banjaluci u pitanju.

Stručnjaci napominju da zmije, po svemu sudeći, u grad ne dolaze bez „pomoći“ ljudi.

– Ove zmije naseljavaju šumske sisteme i sela koja se nalaze blizu šuma, pa je pravo čudo otkud u centru grada. Najvjerovatnije je da je neko namjerno donio zmiju u grad i tu ostavio. Zmija je zaista velika i sumnjam da je sama mogla da dođe do centra – kazala je ranije biolog Ana Ćurić, komentarišući slučaj zmije koja je uočena u strogom centru Banjaluke.

(blic.rs)