Vijesti 28.11.2015.

Gnjatić: Naknade kasne mjesecima

ČITANJE: 2 minute
Gnjatic
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić izjavio je da u ovoj oblasti već mjesecima kasne naknade za prevoz, jubilarnu nagradu, rođenje djeteta, smrt člana uže porodice, kao i naknada predsjednicima sindikalnih organizacija.

Gnjatić je rekao da pojedinim članovima ovog sindikata nisu isplaćena potraživanja iz Kolektivnog ugovora vezano za poplave iz 2014. godine, pa ih moraju tražiti putem suda.

-Najveći problem je sa naknadama za prevoz. Ministarstvo prosvjete i kulture je prije nekoliko dana isplatilo naknadu za prevoz za maj, tako da nam sada duguju već pet, odnosno šest naknada- rekao je Gnjatić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da bez obzira na nagodbe postignute putem Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, nisu isplaćene jubilarne nagrade za 30 godina rada u obrazovanju, nauci i kulturi iz 2011, 2012. i 2013. godine.

Govoreći o prednacrtu zakona o osnovnom obrazovanju, Gnjatić je naglasio da se u odnosu na važeće zakonsko rješenje, mora mijenjati odredba kojom prosvjetni radnici nadoknađuju pet prazničnih dana u Republici Srpskoj.

-Imamo određene probleme vezane i za prijem radnika jer je predviđeno da se zaposliti mogu samo radnici koji imaju 240 ECTS bodova. To znači da prosvjetni radnici sa završenom Pedagoškom akademijom ne mogu da konkurišu za posao u osnovnom obrazovanju- napomenuo je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, neophodno je što prije ispraviti grešku u Zakonu o platama kojom su profesori u školama umjetničkog i specijalonog obrazovanja oštećeni za 50 KM.

-Donošenjem novog Zakona o platama 2014. godine primanja su trebalo da budu vraćena na nivo iz 2012. godine, prije umanjenja od 10 odsto. Jedina kategorija koja je uskraćena za to vraćanje primanja su profesori u srednjem umjetničkom i specijalnom obrazovanju- objasnio je Gnjatić.

Član komisije za izradu zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske Predrag Miletić smatra da prednacrt zakona nije dobro urađen, da se žuri s ovim zakonskim rješenjem, te da je nemoguće da zakon budu donesen do kraja godine.

(Agencije)