Politika 07.12.2018.

ODLUKE Odbori u Zvorniku, Tesliću, Gradišci i Kotor Varošu napustili DNS, okreću se Čubriloviću

ČITANJE: 3 minute

Gradski odbor Demokratskog narodnog saveza Zvornik jednoglasno je odlučio da kolektivno istupi iz članstva stranke, rekla je večeras šef Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović.

Stevanovićeva je rekla novinarima da su i Aktiv mladih DNS-a i Gradski odbor Žena DNS-a Zvornik jednoglasno istupili iz DNS-a.

Ona je, nakon sjednice zvornčikog Gradskog odbora DNS-a, navela da je i svih šest odbornika DNS-a, koliko ih ima u Skupštini grada Zvornika, istupilo iz DNS-a, te da će u narednom periodu djelovati kao nezavisni odbornici.

Stevanovićeva je naglasila da je Gradski odbor DNS-a Zvornik donio odluku o podršci Nezavisnom demokratskom klubu i inicijativi za formiranje nove stranke.

“Sve odluke su iznuđene i došle su kao odgovor na mnoge pogrešne poteze rukovodstva DNS-a unazad godinu-dvije, koje su kulminrale isključenjem iz stranke Nedeljka Čubrilovića, Spomenka Stevanovića, Milana Dakića i mene”, rekla je Stevanovićeva.

Teslić: Dva odbornika i dva člana GO u novoj partiji

Opštinski odbor Demokratskog narodnog saveza (DNS) iz Teslića jednoglasno je donio odluku o istupanju iz te stranke.

Bivši članovi teslićkog DNS-a ubuduće će djelovati u okviru nove partije, na čijem će se čelu nalaziti Nedeljko Čubrilović, saopštili su bivši članovi.

DNS su napustila i njegova dva odbornika u Skupštini opštine Teslića, kao i dva člana Glavnog odbora DNS-a, koji su pružili podršku Čubriloviću.

Opštinski odbor Gradiška istupio iz DNS-a

Na proširenoj sjednici OO DNS-a Gradiška gdje su pored članova bili prisutni predstavnici Omladinske organizacije i Aktiva žena,jednoglasno je donijeta odluka da se podrži novo formirani nezavisni klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske na čelu sa gospodinom Nedeljkom Čubrilovićem.

Takođe je donijeta jednoglasna odluka da svi članovi opštinskog odbora, Omladinske organizacije, Aktiva žena i veći dio članstva istupi iz Demokratskog narodnog saveza.

Od ukupno 72 člana opštinskog odbora 48 članova se odlučilo da istupi iz DNS-a i podrži novo formirani klub poslanika u Narodnoj skupštini na čelu sa gospodinom Nedeljkom Čubrilovićem, 6 članova opštinskog odbora odlučilo je da se prestanu aktivno baviti politikom.

Stranku su takođe napustili sva tri odbornika u SO Gradiška,dva načelnika odjeljenja i dva direktora Javnih ustanova i odlučili se podržati novo formirani klub poslanika u Narodnoj skupštini na čelu sa gospodinom Nedeljkom Čubrilovićem.

Članovi OO DNS Kotor Varoš Okrenuli leđa Paviću i dali podršku Nedeljku Čubriloviću

Predsjedništvo Opštinskog odbora DNS-a Kotor Varoš donijelo je večeras jednoglasnu odluku o istupanju iz te stranke i pristupanju novoj političkoj partiji, koja će biti okupljena oko Nedeljka Čubrilovića i grupe bivših poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz DNS-a su istupile i članice Aktiva žena, kao  i članovi Organizacije mladih DNS-a i svi će političko djelovanje nastaviti u novoj političkoj partiji na čijem će se čelu nalaziti Nedeljko Čubrilović.

DNS su napustila i tri odbornik te stranke u Skupštini opštine Kotor Varoš, koji će ubuduće djelovati u okviru nove političke partije, kao i svi funkcioneri DNS-a iz Kotor Varoša na lokalnom i na republičkom nivou.

Formiranje nove političke stranke u RS, u čijem jezgru će biti predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović i njegovi istomišljenici unutar DNS-a, postepeno ulazi u završnu fazu.

Podsjećamo, na nedavnoj prvoj sjednici Inicijativnog odbora, osnivanje nove stranke čiji će lider, po svemu sudeći, biti Nedeljko Čubrilović, najavljeno je za 22. decembar.

Nezvanično, u opticaju je šest naziva za novu partiju, a naizvjesnije da će ime nove stranke biti Demokratski savez (DS).

(Srna)