GO SDS-a: Gradska uprava mora da sprovede odluku Ustavnog suda RS o grijanju u Banjaluci

Gradski odbor SDS-a Banjaluka traži od banjalučke Gradske uprave da sprovede osluku Ustavnog suda Republike Srpske u vezi sa isporukom toplotne energije u gradu, te zahtijeva odgovornost onih koji su, kako navode, donijeli odluku u kojoj su predvidjeli i kazne za one građane koji ne žele da koriste tu uslugu.

Predsjednik ovog odbora Slavko Grbić rekao je da građani ne mogu da budu prisiljavani da plaćaju nešto što ne žele da koriste.

“Ako želimo demokratiju u punom obimu, prisila nije metod za poštene građane Banjaluke i Srpske koji nešto žele, a nešto ne žele”, rekao je Grbić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Na pitanje da li će ova stranka pozvati građane da bojkotuju plaćanje računa za isporuku toplotne energije, Grbić je odgovorio da oni žele da im “prije svega ukažu na neustavnost odluke Gradske uprave”.

“Poziv na bojkot je nešto o čemu ćemo kasnije razmišljati, dok ne vidimo cijelu odluku do kraja. Ne želimo rušenje Republike Srpske, samo želimo da sve bude dobro i zbog toga ukazujemo na ono što nije dobro s namjerom da bude popravljeno”, rekao je on.

Zamjenik predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka Anđelko Grahovac izjavio je da je Skupština grada Banjaluka svojom odlukom preuzela nadležnosti više istance, čime je, kako je naglasio, povrijeđeno načelo podjele vlasti.

On smatra da je veoma važno da građani koji su oštećeni i kojima je usluga fakturisana budu oslobođeni tih obaveza i eventualnih zatvorskih kazni.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković rekao je da je opozicija svojevremeno glasala protiv u vezi sa odlukom o grijanju, te naglasio da prema Zakonu o obligacionim odnosima, građani nemaju nikakve obaveze dok god ne potpišu ugovor.

Ustavni sud utvrdio je da sa Ustavom Srpske, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača nije u saglasnosti odredba člana 13 stav četiri odluke Skupštine grada o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, te da sa Ustavom nije u saglasnosti ni odredba člana 68.

“Kasiranim odredbama propisano je da ukoliko korisnik usluge grijanja odbije da zaključi ugovor, a toplotna energija se isporučuje, ima obavezu da u skladu sa propisima plaća troškove toplotne energije, te da će zatvorom od šest mjeseci do tri godine i novčano biti kažnjeno lice koje neovlašćeno koristi toplotnu energiju ili onemogući davaoca usluge da očita utrošak”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

(Srna)

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora

ALTERNATIVA: DNS razmatra mogućnost da umjesto Aćimovića kandiduje Jokića

Dragan Jokić iz Srpca mogao bi biti novi kandidat DNS za ministra u Savjetu ministara BiH, saznaje ATV. Jokić je Crnogorac, i trebao bi biti kandidat umjesto Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, a oko čijeg se imenovanja digla prava bura. Naime, zbog kandidovanja Aćimovića za ministra od devet predsjednika regija u DNS-u, šest

Produžen pritvor osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića

Vrhovni sud Republike Srpske produžio je pritvor Benediju Đukanoviću iz Banjaluke, koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, potvrđeno je Srni u ovom sudu. “Rješenjem Vrhovnog suda produžen je pritvor Benediju Đukanoviću za još jedan mjesec i prema ovom rješenju pritvor može trajati do 12.

ANJA LJUBOJEVIĆ (SNSD) O SNIMCIMA SA PLAŽE: Ne stidim se svog tijela, zašto me nisu snimili kako krečim?

Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a i diplomirani politikolog, našla se ovih dana u središtu medijske pažnje, nakon što je jedan portal, naklonjen PDP-u, objavio seksistički tekst „Mlada SNSD-ovka voli pokazivati tijelo“, garniran privatnim fotografijama sa ljetovanja. Vrlo brzo, sporni tekst je uklonjen sa portala, a Ljubojevićki podrška, čini se, stiže sa svih strana, dobrim

Amelie Lens na narednom Sea Star festivalu!

I dalje se priča o epskom partiju za desetine hiljada techno fanova koje su na prošlom Sea Star festivalu dočekali Nina Kraviz i Sven Väth, a već se sprema novi, još veći rave u laguni Stella Maris 22. i 23. maja iduće godine! Nakon što je pokorila sve najveće svjetske festivalske pozornice i rasprodala gotovo