GO SDS-a: Gradska uprava mora da sprovede odluku Ustavnog suda RS o grijanju u Banjaluci

Gradski odbor SDS-a Banjaluka traži od banjalučke Gradske uprave da sprovede osluku Ustavnog suda Republike Srpske u vezi sa isporukom toplotne energije u gradu, te zahtijeva odgovornost onih koji su, kako navode, donijeli odluku u kojoj su predvidjeli i kazne za one građane koji ne žele da koriste tu uslugu.

Predsjednik ovog odbora Slavko Grbić rekao je da građani ne mogu da budu prisiljavani da plaćaju nešto što ne žele da koriste.

“Ako želimo demokratiju u punom obimu, prisila nije metod za poštene građane Banjaluke i Srpske koji nešto žele, a nešto ne žele”, rekao je Grbić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Na pitanje da li će ova stranka pozvati građane da bojkotuju plaćanje računa za isporuku toplotne energije, Grbić je odgovorio da oni žele da im “prije svega ukažu na neustavnost odluke Gradske uprave”.

“Poziv na bojkot je nešto o čemu ćemo kasnije razmišljati, dok ne vidimo cijelu odluku do kraja. Ne želimo rušenje Republike Srpske, samo želimo da sve bude dobro i zbog toga ukazujemo na ono što nije dobro s namjerom da bude popravljeno”, rekao je on.

Zamjenik predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka Anđelko Grahovac izjavio je da je Skupština grada Banjaluka svojom odlukom preuzela nadležnosti više istance, čime je, kako je naglasio, povrijeđeno načelo podjele vlasti.

On smatra da je veoma važno da građani koji su oštećeni i kojima je usluga fakturisana budu oslobođeni tih obaveza i eventualnih zatvorskih kazni.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković rekao je da je opozicija svojevremeno glasala protiv u vezi sa odlukom o grijanju, te naglasio da prema Zakonu o obligacionim odnosima, građani nemaju nikakve obaveze dok god ne potpišu ugovor.

Ustavni sud utvrdio je da sa Ustavom Srpske, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača nije u saglasnosti odredba člana 13 stav četiri odluke Skupštine grada o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, te da sa Ustavom nije u saglasnosti ni odredba člana 68.

“Kasiranim odredbama propisano je da ukoliko korisnik usluge grijanja odbije da zaključi ugovor, a toplotna energija se isporučuje, ima obavezu da u skladu sa propisima plaća troškove toplotne energije, te da će zatvorom od šest mjeseci do tri godine i novčano biti kažnjeno lice koje neovlašćeno koristi toplotnu energiju ili onemogući davaoca usluge da očita utrošak”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

(Srna)

OBILJEŽILI DECENIJU RADA: Dajak klub započeo novu sezonu

Dajak je jedan od simbola našeg grada, a vožnju dajakom na Vrbasu vole i Banjalučani i svi gosti koji dođu u naš grad. Kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas posjetio Dajak klub, povodom početka dajak sezone i obilježavanja decenije rada kluba. Grad je prije desetak godina podržao osnivanje kluba, a kako je istakao

VIŠKOVIĆ: Vlada će firmama oštećenim zbog korone isplatiti 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Višković je podsjetio

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze. “Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM,

PRESTANAK RADA: U toku raspuštanje republičkih karantina

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana,

SUD BIH: Mektiću zabranjeno da javno iznosi činjenice iz predmeta u kojem je optužen

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između

ISTRAŽIVANJE: 15 procenata banjalučkih osnovaca ima prekomjernu težinu ili gojaznost

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 9,26 odsto testirane djece uzrasta od šest do devet godina iz banjalučkih osnovnih škola, dok je 5,37 odsto gojazno, pokazalo je istraživanje “Prevalencija prekomjerne težine i gojaznosti kod djece od šest do devet godina”, koje je uradio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci. Prema tom istraživanju, ukupna prevalencija prekomjerne