Vijesti 02.03.2016.

Godina minulog rada neće biti jednako plaćena svim radnicima

ČITANJE: 2 minute
RADNICI
Godina minulog rada neće biti jednako plaćena svim radnicima u Srpskoj, barem prema važećem zakonodavstvu.

Novi Zakon o radu propisuje uvećanje od 0,3 odsto plate za svaku godinu staža- svima osim radnicima u javnoj upravi. Za godinu u državnoj službi dobijaju uvećanje od 0,5 odsto. Pravo koje im je omogućio važeći Zakon o platama budžetskih korisnika, kažu, niko im ne može uskratiti. Ipak, resorni ministar misli drugačije.

-Mi smo Zakonom o radu definisali tu odredbu koja je 0,3 odsto na sve godine minulog rada. Dakle, taj Zakon o državnim službenicima će se morati prilagoditi kada je u pitanju minuli rad na 0,3 odsto i sva javna preduzeća, sve institucije gdje je država većinski vlasnik, gdje kontroliše i finansira te radnike- rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS.

Zajednički stav resornog ministarstva i Vlade je da minuli rad ne može biti ni manji ni veći 0,3 odsto. To, kaže Savanović, nijedan lex specialis ne može promjeniti. Iz republičkog Sindikata uprave odgovaraju da zakonodavac nije pažljivo čitao zakon koji je pisao. U njemu, kažu, jasno stoji da je minuli rad 0,3 odsto samo ako drugim zakonom, kolektivnim aktom ili ugovorom o radu nije drugačije određeno. Za izmjene Zakona o platama, koji im ide u korist, ne žele ni da čuju.

-Mislim da je jako nekorektno da se ide samo s tim zato što je usvojen novi Zakon o radu koji je predvidio mogućnost da to može biti i više od 0,3. Da se samo na osnovu toga mijenja Zakon o platama budžetskih korisnika- rekao je Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS.

Ako ćete raspakivati Zakon, poručuju iz Sindikata uprave, bilo bi korektno da radnicima počnete isplaćivati dodatak za topli obrok i prekovremene sate, a ne samo da umanjite minuli rad. Zato iz Unije poslodavaca Srpske poručuju da minuli rad ne treba da bude obavezujuća kategorija.

-Vlada je mogla sa Sindikatom, kroz kolektivne ugovore staviti da ima pet odsto minulog rada, međutim Vlada danas koristi tu odredbu iz Zakona o radu da bi došlo do smanjenja minulog rada. Znači sav Zakon o radu je pravljen prema javnoj administraciji i svi mi smo žrtve takvog odnosa- rekao je Saša Trivić,  potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Zbog toga poslodavci najavljuju da će u narednom periodu tražiti izmjene Zakona o radu. Minuli rad bi, kaže Trivić, trebalo da bude stvar dogovora kroz opšti ili posebni kolektivni ugovor. To bi, po svemu sudeći, mogla da bude jedna od glavnih tema Vlade, sindikata i poslodavaca za pregovaračkim stolom. Rok im ističe 20. aprila kada prestaje da važi postojeći kolektivni ugovor.

(ATV)