Svijet 01.01.2023.

Godina po Guglu: Vordl, Ukrajina, kraljica Elizabeta, Džoni Dep, Novak Đoković…

ČITANJE: 1 minuta

Najveći internet pretraživač objavio je svoj izvještaj “Godina u pretrazi” u kojem su navedeni najpretraživaniji pojmovi, vijesti i ličnosti 2022. godine.

Popularna onlajn igra Vordl (Wordle) na vrhu je globalne liste pretraživanih pojmova. Zanimljivo, drugi najpretraživaniji pojam je Indija protiv Engleske zbog duela dvije reprezentacije na Svjetskom šampionatu u kriketu.

Ukrajina je treća na listi ukupnih pretraga zbog rata koji izbio u februaru, dok je odmah poslije nje kraljica Elizabeta Druga, koja je preminula 8. septembra.

Što se pretraživanih vijesti tiče, razumljivo Ukrajina je na vrhu liste, takođe praćena kraljicom Elizabetom. Naredna informativna tema koja je izazvala veliku pažnju bili su rezultati izbora za američki Kongres.

Naredne najpopularnije vijesti su izvučeni brojevi na lutriji “Pauerbol”, koja je ove godine dostigla rekordnu nagradu. Strah od nove epidemije doveo je do toga da su peta najpretraživanija tema od vijesti bile majmunske boginje.

Osoba koja je izazvala najviše pažnje bio je Džoni Dep, najviše zbog mučnog sudskog procesa koji je pokrenuo sredinom godine protiv svoje bivše supruge Amber Herd, koja je treća “najguglovanija” ličnost.

Glumac Vil Smit je šamarom na dodjeli Oskara obezbijedio sebi drugo mjesto na listi, dok je komičar Kris Rok, koji je izvukao deblji kraj, na petom mjestu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se našao na četvrtoj poziciji zbog rata u Ukrajini.

Teniseri su zauzeli vrh globalne liste najpretraživanijih sportista. Novak Đoković je na prvom mjestu, a prate ga Rafael Nadal i Serena Vilijams.

Listom sportskih događaja dominiraju mečevi Indije na Svjetskom prvenstvu u kriketu, koji su zauzeli svih prvih pet mjesta.

Oznake: Google