Magazin 28.01.2016.

Godinama se mislilo da su mrtvi, ali onda su se vratili…

ČITANJE: 3 minute
nestali
Ovi su ljudi nestali, a njihove su porodice mislile da su mrtvi.

Neki su i službeno proglašeni umrlima. Nakon godina izbivanja, odlučili su se vratiti svojim kućama.

Denis Rarik je 1976. godine svom ocu ostavio poruku kako ide “na put i da se nikada neće vratiti”. Ovaj matematičar i informatičar bio je u depresiji i nakon što je nestao, njegov se otac bojao najgoreg. Čak 14 godina su njegova porodica i prijatelji mislili da je mrtav.

No Denis je uzeo novi identitet. Promijenio je ime u Leonard Kon i osnovao porodicu. Njegova supruga Marta Viver mislila je da nema porodicu. A onda joj je za Božić priznao sve. Marta je Denisovom ocu poslala pismo te su se oni ponovo sastali.

Karlos Sančez Ortiz de Salazar, ljekar i poliglota iz Sevilje, bolovao je od depresije. Nestao je 1996. godine. Našli su ga 19 godina kasnije berači gljiva u Toskani.

Kada su naišli na prljavog i zaraslog muškarca prvo su pobjegli, ali su obavijestili lokalnog rendžera. Identifikovali su Karlosa zahvaljujući ličnoj karti koju je imao kod sebe. Njegovi roditelji su otišli u Italiju kako bi vidjeli sina, ali on je dotada već opet nestao.

Xiao Yun iz Kine imala je 14 godina kada se posvađala s majkom. To je bilo 2005. godine. Tinejdžerka je nakon toga nestala. Deset godina kasnije pronađena je u internet kafiću. Zarađivala je novac na video igricama. Na kraju se, nerado, vratila roditeljima.

Kenet Rodman iz SAD-a je 2010. kao turist otišao u Australiju. Jedan je dan sam otplovio kajakom i nije se vratio. Prijatelji kod kojih je bio odsjeo su pretpostavili da ga je pojeo krokodil.

Njegova bivša žena, kćerka i policija, tražili su ga pet godina. Slučajno ga je pronašla policija dok su istraživali jednu pljačku. Shvatili su da Rodman nema veze s pljačkom, ali je vjerovatno namjerno inscenirao svoj nestanak i to zbog 50.000 dolara duga za alimentaciju.

Vinston Brajt, muž i otac troje djece iz New Yorka nestao je 1990. godine. Kasnije je proglašen mrtvim. Nakon 20 godina njegova je porodica saznala da je ipak živ. Navodno je imao amneziju i nije znao ko je. Promijenio je ime u Kvame Seku, a kada se , konačno, svega sjetio, javio se porodici.

Erik Majers, ugledni trgovac nekretninama iz Arizone, nestao je 1991. godine. Otišao je na poslovni put u San Diego i nije se vratio kući. Imao je ženu i petero djece, Erik je bio gej. To više nije mogao da krije te je iz San Diega pobjegao u Meksiko gdje se zaljubio u muškarca i odlučio je tamo ostati. Nakon 16 godina javio se porodici.

Petra Pazsitka nestala je 26. jula 1984. godine iz Braunšvajga u njemačkoj saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj. Tada je imala 24 godine. Jedan, već osuđeni ubica tada je priznao da je ubio i Petru. Ali Petra (55) nije mrtva. Pojavila se nakon 31 godine. U septembru 2015. godine nazvala je policiju zbog provale u stan. Tada im je ispričala ko je ona zapravo. Sada živi kao gospođa Šnajder u Dizeldorfu. Zašto je nestala, to je i dalje njena tajna.

(NN, novi.ba)