Vijesti 12.03.2021.

GODINU NAKON OTKAZANE EKSKURZIJE: Roditelji učenika četiri škole traže novac, agencija daje dio

ČITANJE: 5 minuta

Roditelji iz nekoliko srednjih škola kivni su na banjalučku turističku agenciju “Star travel” jer im do danas nisu vratili novac uplaćen za učeničke ekskurzije prije godinu dana.

Iz agencije odgovaraju da isplate kreću od ponedjeljka, ali ne u cjelokupnom iznosu.

Nakon više neuspelih poziva agenciji “Star travel” da im vrate novac od ekskurzija koje nisu održane, razočarani roditelji iz banjalučkih srednjih škola – Tehničke, Elektrotehničke, Ekonomske i Gimnazije – za pomoć su se obratili udruženjima za zaštitu potrošača, a cijela priča stigla je i do Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Zarobljen novac

Majka čije dijete ide u Elektrotehničku školu “Nikola Tesla” agenciji je uplatila skoro 400 KM prije tačno godinu dana za ekskurziju u Italiji. Put je trebao biti u maju 2020, ali je zbog pandemije sve stopirano, a novac građana ostao “zarobljen”.

– Naš novac je u ovoj agenciji već više od godinu dana. Sada su organizovali anketu u školi među roditeljima, a ponudili su nam samo dvije opcije da zaokružimo: zamjensku ekskurziju u Trebinju ili povrat dijela novca, tako da oni zadržavaju oko 38 KM za njihove troškove i daju nam zamjenski vaučer u vrijednosti 119 KM, koji je naplativ u narednih godinu dana. Svi roditelji u razredu dogovorili su se i rukom dopisali opciju tri: povrat svih uplaćenih sredstava – ispričala je R.M.

Ona naglašava da su roditelji u ovim situacijama očigledno prepušteni sami sebi.

– Najviše me pogodilo što je meni istovremeno druga agencija, za drugo dijete, vratila kompletan novac za školu u prirodi na Tari, još polovinom septembra, a ovdje stalno neki izgovori. Nas roditelje niko ne štiti, pare vam očigledno može uzeti kako ko hoće – govori ova majka čije dijete ubrzo završava četvrti razred i napušta srednju školu.

Zamjensko putovanje

Ovo je jako neozbiljno i neodgovorno ponašanje prema roditeljima i djeci, poručuje i druga majka, čije dijete ide u Tehničku školu.

– Tražimo da nam se vrati novac, ne želimo nikakvo zamjensko putovanje u Trebinje. Nije u redu da se agencija ogluši o naš zahtjev i u anketi nam šalje nešto deseto da zaokružimo. Da postoji zakon, takvim bi se agencijama zabranilo da rade ekskurzije. Djeca trebaju uskoro da završe školu, a nama novac još nisu vratili. Roditelji su bukvalno prepušteni sami sebi, jer u školi, kada sam zvala, kažu da ništa ne znaju, a u ministarstvu odgovaraju da nemaju ništa sa ekskurzijama – ogorčeno govori ova žena, čiji je identitet poznat redakciji.

Uporni roditelji podršku su dobili i od Udruženja za zaštitu potrošača, koja su reakciju potražila i od Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH. On je ove sedmice imao sastanak s predstavnicima agencije “Star travel” u Banjaluci, kada je takođe zatražio povrat novca koji su uplatili roditelji. Podsjetio je da je do juna rok da se ljudima vrate pare.

– Potrošači imaju svoja prava. Ne bih rekao da su izvarani u ovom trenutku, ali da je proces razvlačen i odugovlačen preko vremena, to jeste. Nas zanima da se proces razriješi u narednih mjesec, dva dana, jer nakon toga ljudi nemaju šta više na ovaj način tražiti svoja potraživanja. Mogu isključivo putem suda da podnesu tužbu, što nije dobra stvar ni za jednu, ni za drugu stranu – rekao je ombudsman Saša Marić za Srpskainfo odmah nakon sastanka.

Anketa

Iz agencije “ Star travel” za naš portal potvrđuju da imaju svakodnevne pozive roditelja, koje informišu o rješavanju pitanja đačkih ekskurzija, kao i da su sproveli anketu u kojoj su učenicima ponudili dvije opcije: zamjensku destinaciju i povrat sredstava “u skladu s važećim zakonima Republike Srpske”.

– Što se tiče nezadovoljstva roditelja sadržajem ankete, to je apsolutno njihovo pravo, ali isto tako agencija je u nezavidnom položaju time što su sredstva koja se odnose na vrijednost turističkog vaučera, koji se daje roditeljima u sklopu povrata sredstava, zarobljena kod naših partnera u inostranstvu. Između ostalog, to je samo jedan od problema s kojim se turističke agencije, kako iz BiH tako i iz regiona, suočavaju usljed pandemije izazvane virusom kovid 19 – kažu iz ove agencije.

Napominju kako su u početku pandemije svi vjerovali da će se ekskurzije moći održati do zakonskog roka do kada učenici imaju pravo da putuju, te da niko nije mogao da pretpostavi kako će sve ovo trajati godinu dana.

– Sredstva koja su se vraćala u drugim agencijama su vezana za đačke eksurzije i izlete u osnovnim školama, koje su trebale da se realizuju na Jahorini, Kozari… Do sada se nisu vraćala sredstva koja su uplaćena za izvođenje đačkih ekskurzija učenika srednjih škola u inostranstvu – njihov je odgovor na primjedbe roditelja.

Troškovi

Najavljuju da sve aktivnosti oko povrata novca kreću od ponedjeljka, 15. marta, do najkasnije 1. juna, ali i ostaju pri stavu da roditeljima ne vrate kompletan novac.

Preciziraju i kako će izgledati povrat uplaćenih sredstava, na primjeru kada je uplaćena kompletna đačka ekskurzija. Kako pojašnjavaju, troškovi agencije iznose pet odsto od ukupne cijene ekskurzije, a zamjenski turistički vaučer koji nude je u vrijednosti 15 odsto od ukupne cijene ekskurzije. Vaučer se trenutno može iskoristi samo na destinaciji na kojoj je bila planirana ekskurzija.

– Roditeljima se vrši povrat razlike sredstava u iznosu od 80 odsto – precizirali su iz “Star travela”.

“Priča nije završena”

Pozdravljamo odluku agencije da isplate barem dio sredstava, ali priča ovdje nije završena, poručili su iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”.

– Ni u kom kontekstu zakon o turizmu, o zaštiti potrošača, ni o obligacionim odnosima, nije predvidio vaučere kao valutu plaćanja, pogotovo one vaučere koje agencija nudi za zamjensko putovanje u Italiju. Mi smo savjetovali građane da ne uzimaju te vaučere, već povrat novca u cjelosti. Po svemu sudeći, u nekim slučajevima ovo će poprimiti sudski epilog – ocjenjuje Dušan Srdić.

(SB)