Politika 28.12.2022.

GODIŠNJA KONFERENCIJA Dodik sumirao godinu, najavio i novu pomoć za mlade

ČITANJE: 2 minute

Veoma sam ponosan što smo u protekloj godini uradili velike stvari za naše ljude u okolnostima kada smo imali epidemiju virus korona i rat u Ukrajini.

Ovim riječima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je započeo svoju godišnju konferenciju, na kojoj je rekapitulirao najvažnije stvari urađene u protekloj godini.

Na početku je istakao posebno zadovoljstvo razvojem Fonda za liječenje djece, te juče usvojenih zakona kojim su obezbijeđena sredstva za porodice sa četvoro i više djece. Takođe, izrazio je zadovoljstvo i nedavno sprovedenom akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima”.

– U ovoj godini smo davali i podržavali mlade. U narednom periodu razmatraćemo pomoć mladima kako smo to činili ranije. Republika Srpska je bila predana pomoći djeci i omladini, ali i svim ljudima koji su u socijalnim davanjima – rekao je Dodik.

Kao posebno značajno izdvojio je sprovedene izbore. Kako je rekao, pored opstrukcija CIK-a, Republika Srpska je pokazala stabilnost.

– Republika Srpska je bezbjednosno, ekonomski i socijalno stabilna. U ovoj godini smo izmirili sve obaveze, ne kasnimo ni sa jednom obavezom i nijedna plata i penzija nije kasnila. Pokazujemo stabilnost i time što je usvojen budžet kojim se predviđa povećanje plata i penzija, te davanja za borce – rekao je Dodik.

Kako je rekao, Republika Srpska ima najmanju stopu zaduženju u regionu.

– Približavamo se cifri od 13 milijardi ukupnog domaćeg proizvoda. Izvoz se nešto smanjio od početka godine zbog rata u Ukrajini. Izvoz voća i povrća se smanjio prema Rusiji, što je za nas bilo važno tržište. Imamo rast industrije od 2,6 odsto, a prosječna plata je 1.211 KM. Cilj je da prosječnu platu stalno povećavamo. Imamo i 290.000 zaposlenih i odmičemo se od stiska da imamo isti broj zaposlenih i penzionera – kazao je Dodik.

(A. Stojanović)

Oznake: Milorad Dodik