Vijesti 07.04.2019.

GODIŠNJICA 27 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske

ČITANJE: 3 minute

Novinska agencija Republike Srpske – SRNA danas, na Blagovijesti, obilježava 27 godina od osnivanja.

U sjedištu Agencije u Bijeljini u 13.00 časova biće obavljen slavski obred i lomljenje slavskog kolača.

SRNA je osnovana 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija – SRNA, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

SRNA je bila prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Novinska agencija Srpske od tada je prikupila, obradila i objavila više od dva i po miliona informacija – od vijesti, izvještaja, intervjua, analitičkih formi, audio i video izvještaja, te fotografija.

SRNA dnevno objavljuje od 250 do 300 informacija, a 2018. emitovala je rekordnu 105.291 vijest ili u prosjeku 288 dnevno, što je najviše u jednoj godini u istoriji Agencije.

Serijom tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom, urednici i novinari agencije SRNA prošle godine pokrenuli su inicijativu o uvođenju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Shodno inicijativi agencije SRNA, na prijedlog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staše Košarca, Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova jednoglasno je usvojio i odredio 9. septembar kao dan obilježavanja.

SRNA ima 12 informativnih servisa kojima prati dešavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona i svijeta.

Posjeduje poseban servis koji se bavi autorskim tekstovima, kao i servis na engleskom jeziku.

Osim pisanog, SRNA ima i savremeno organizovan foto i audio servis, a od 2016. godine pokrenut je i video-servis. Ova tri servisa zaokružuju i dopunjuju novinarske forme Agencije, ali predstavljaju i specifičnu cjelinu koja i u tehničkom pogledu pruža kompletnu informaciju za korisnike različitih medijskih profila.

U okviru svojih servisa SRNA pruža korisnicima agencijsku verziju vijesti iz svih oblasti života – sažetu, brzu i preciznu, praćenu istorijatom događaja.

U komentarima, intervjuima i reportažama, držeći se agencijske forme, SRNA se takođe bavi svim sferama života, tretirajući ih iz autorskog ugla.

Agencija svoje informacije plasira na teritoriji Republike Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet, posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Informacije agencije SRNA redovno koriste vodeći mediji u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, regionu i svijetu, te diplomatska predstavništva, kao i institucije i organizacije iz svih sfera.

U skladu sa potrebama svog servisa i javnosti kojoj su informacije namijenjene, Agencija ima najjaču dopisničku mrežu u Republici Srpskoj, među kojima se posebno ističu dopisništva u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i Federaciji BiH, te dopisnike u Srbiji i Crnoj Gori.

Članica je Asocijacije balkanskih agencija – ABNA.

Za sve ove godine kroz agenciju SRNA prošao je veliki broj novinara, prevodilaca i administrativnog kadra. U Agenciji je trenutno zaposleno 75 radnika, šest pripravnika, dok status honorarnog saradnika ima njih oko 30.

Svojom angažovanošću i predanim radom SRNA je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila je značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, SRNA je bila svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom nepune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i postala oslonac svim medijskim kućama na području Srpske, ali i van njenih granica.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

(Nezavisne)