Vijesti 04.11.2017.

Godišnjica od bombaškog napada u kojem je ubijen inženjer iz Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

Milan Vukelić, inženjer iz Banjaluke i otac četvoro djece, ubijen je u eksploziji autobombe u novembru 2007. godine u banjalučkom naselju Starčevica, a njegovi najbliži danas su paljenjem svijeća na groblju obilježitli 10 godina od njegove smrti.

Milanova majka Vida i sestra Ljiljana Todorović juče su za “EuroBlic” potvrdile da iz policije nemaju informacije u kojoj fazi je istraga o ubistvu.

– Nisu utvrdili ni ko je zapalio porodičnu kuću što se dogodilo prije ubistva Milana, a da ne govorimo o rasvjetljavanju ubistva moga brata – tvrdi Todorovićeva.

– Oni zbog kojih je Milan bio privođen, jer su se navodno osjećali ugroženim od strane mog brata, danas su živi, zdravi i bogati, a mog brata nema – dodala je sestra pokojnika, koja nam se ujedno zahvalila, jer kako kaže, nismo zaboravili na zločin koji je prije deceniju uništio život onoga koji se borio za vladavinu zakona i pravde.

Za porodicu ubijenog Vukelića ni danas nema dvojbe o tome da policija zna ko stoji iza zločina.

Prema navodima iz policije, ubica ili više njih postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fijeste” eksplozivnu napravu sa 800 grama TNT, koja je aktivirana daljinskim upravljačem 6. novembra oko 20.20.

Sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u tom kafiću Tomislav Dobrnjac, kojem su nakon teških povreda amputirane noge.

Eksplozivna naprava aktivirana je kada je Vukelić autom prolazio pored samačkog hotela, u neposrednoj blizini zgrade MUP RS i Osnovne škole “Branko Radičević” u naselju Starčevica.

Prema dokumentaciji iz istrage, nakon ubistva utvrđeno je da je eksplozivna naprava pored TNT, bila “pojačana” sa ekserima i opiljcima, te postavljena ispod vozačevog mjesta, na kome je u trenutku detonacije bio pokojnik.

Tokom istrage policija je pretresla i 15 lokacija, saslušala oko 200 osoba, ali bez jasnih dokaza o tome ko je mogući izvršilac.

Ostaci eksplozivne naprave vještačeni su u laboratoriji MUP RS, koja je otkrila da je ubica koristio 800 grama razornog TNT.

Kasnije je zatraženo mišljenje i forenzičara iz američkog FBI-ja, koji su potvrdili nalaz MUP RS.

U istragu je bio uključen i EUPM, a MUP RS je u međuvremenu nudio i 100.000 maraka za informaciju koja bi dovela do otkrivanja ubica Vukelića.

Za porodicu je motiv ubistva taj što se Vukelić zamjerio građevinskoj mafiji.

U januaru 2009. godine banjalučka policija privela je Enesa Džanića, Vukelićevog komšiju, zbog sumnje da ima određena saznanja u vezi s ubistvom, ali je on ubrzo pušten.

Džanić je u izjavi pojedinim medijima nakon ubistva Vukelića potvrdio da je imao sukoba s pokojnikom, da su pale i teške riječi između njih dvojice, ali da mu, kako je izjavio, “ni na kraj pameti nije bilo da zbog toga digne ruku na njega, a kamoli da mu minira auto”.

Anđelko Veljančić zvani Anđeo iz Zvornika, koji je u međuvremenu osuđen na 10 godina robije zbog milionske pljačke Privredne banke Sarajevo, izjavio je u junu 2008. godine u Vrhovnom sudu RS kako će za milion maraka otkriti ko je ubica Vukelića.

Prijetnje i napadi na imovinu Vukelića počeli su nekoliko mjeseci prije ubistva. U noći između 6. i 7. maja 2007. godine zapaljen je Vukelićev automobil “ford focus”. Tri mjeseca kasnije, 8. avgusta, nepoznate osobe zapalile su i porodičnu kuću Vukelića u Srpskim toplicama, u kojoj živi njegova majka Vida.

Majka je tada ispričala da je prvo provaljeno u kuću, pa onda podmetnut požar u kojem su izgorjeli dnevna soba sa stvarima, dio kuhinje, hodnik, kupatilo. Tri mjeseca kasnije, Vukelić je ubijen.

Protestna šetnja

Grupa građana organizovaće 6. novembra ove godine protestnu šetnju u Banjaluci na kojoj će još jednom biti postavljeno pitanje: “Ko je ubio Milana Vukelića?”. Protestna šetnja je postala tradicionalna i održava se na godišnjicu ubistva koje je šokiralo javnost.

(EuroBlic)