Magazin 07.04.2016.

Gojko Đogo dobitnik “Dučićeve nagrade”

ČITANJE: 3 minute
gojko djogo
Pjesnik Gojko Đogo dobitnik je ovogodišnje “Dučićeve nagrade”, koja mu je uručena na svečanoj akademiji “Dučićevih večeri poezije” u Trebinju.

U obrazloženju žirija Dučićevih večeri poezije, koje je, uručujući sinoć nagradu, pročitao gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, navodi se da je Đogo izvanrednim pjesničkim djelom postao jedno od najuglednijih imena srpske lirike u posljednjih pola vijeka.

-Đogo je poezijom iskazao nepotkupljene i zastrašujuće istine o našem vremenu, ali nikada ne svodeći pjesmu na jednoznačnost, već joj obezbjeđujući univerzalne dimenzije i značenje kroz vremena – navedeno je u obrazloženju.

Vučurević je rekao da su “Dučićeve večeri poezije” jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu, kako zbog programa, tako i zbog naučnih skupova.

Đogo je istakao da je sa uzbuđenjem primio vijest da je dobitnik nagrade koja nosi ime Jovana Dučića, ali na neki način i sa sjetom jer je očekivao da će se i ranije naći među savremenim pjesničkim velikanima koji su dobili ovo priznanje. Govoreći o velikom pjesniku, Đogo je istakao da je Dučić pjesnika izjednačavao gotovo sa božanstvom.

-Dučić doslovno kaže da je pjesnik, uz Gospoda, zapravo jedini i najveći tvorac na zemlji. Jedini se on cijeli život upinje da izmisli, kaže i stvori nešto novo. Dučić dodaje i da su naučnici pjesnici i da je pjesnik svako ko nešto stvara- rekao je Đogo novinarima nakon manifestacije.

On je istakao da je Dučić njegovao zavičajnu boju, ali da nije sužavao svoj vidokrug, te da je lokalne i regionalne međe razmakao u širinu i dubinu, geografsku i istorijsku, epsku i lirsku. U programu svečane akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Gojko Baletić, Nebojša Kundačina, Biljana Đurović i Vanja Milačić, te glumci trebinjskog Gradskog pozorišta Željko Milošević i Vladan Popović.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Kotora sa solistima i pod dirigentskom upravom Mihajla Lazarevića, operski prvaci Jasmina Trumbetaš i Dragoljub Bajić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, solista na fruli Bora Dugić uz pratnju harmonike Slobodana Prodanovića i etno pojac Snežana Spasić.

Publika je imala priliku da čuje premijerno pjesmu “Hercegovina” kompozitora Božidara Vučura na stihove Jovana Dučića, a u izvođenju Milisava Sukonjice, te muzičku pratnju Vučura i Hora “Jedinstvo”. “Dučićeve večeri poezije” biće nastavljene danas služenjem Svete liturgije i pomenom Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, nakon čega će biti održan naučni skup “Aleksa Šantić – pjesnik moderne”.

Ovogodišnje “Dučićeve večeri poezije” završavaju se manifestacijom “Na Dučićevom putu” koja počinje večeras u 19.30 časova u Kulturnom centru u Trebinju.

(Agencije)