Politika 26.01.2016.

Golić: Duško Tomić u napadanju na Dodika gubi vezu sa stvarnošću

ČITANJE: 3 minute
golic
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić odbacila je navode advokata Duška Tomića iznesene u dnevnom listu “Oslobođenje” i ukazala da te tvrdnje pokazuju elementarno nepoznavanje funkcionisanja izvršne vlasti u Srpskoj, ali i ustavnih ovlašćenja u sprovođenju ratifikovanih međunarodnih konvencija.

-Golićeva u petak nije bila u Sarajevu, tako da Tomić u svom bjesomučnom napadanju na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, gubi vezu sa stvarnošću i jednostavno – izmišlja- navode iz resornog ministarstva povodom Tomićeve tvrdnje da je “Dodik u petak u Sarajevo poslao svog ministra Srebrenku Golić”, koja je “bila puna priče o BiH”, što je “prvi znak da se nešto dešava”.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ističu da “Golićeva nije ‘ministar Milorada Dodika’, kako to navodi Tomić, već izabrani ministar Republike Srpske, i to već u drugom mandatu i potpredsjednik Vlade.

Iz resornog ministarstva napominju da mandat ministrima u Republici Srpskoj daje Narodna skupština Srpske, na prijedlog mandatara, i oni za svoj rad odgovaraju Vladi, čije politike sprovode, i toj Skupštini, te ističu da bi Tomić, kao pravnik, to trebalo da zna.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poručuju Tomiću da bi umjesto da tumači samo njemu jasne “znakove da se nešto dešava” trebalo da se informiše o nadležnostima entitetskih predstavnika na nivou BiH.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podsjećaju da je Golićeva u petak bila u Štutgartu, gdje je, zajedno sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Srpske Petrom Đokićem, prisustvovala proslavi Dana Republike Srpske, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u NJemačkoj.

U Ministarstvu zaključuju da, po svemu sudeći, Tomić ne prati izvještavanje medija iz Republike Srpske i upućuju ga da pregleda centralne informativne emisije Radio-televizije Republike Srpske od 22, 23. i 24. januara i pročita novine i uvjeri se gdje je Golićeva bila “u petak”.

Iz resornog ministarstva napominju da Golićeva nije neko koga bi bilo ko, pa ni predsjednik Republike Srpske mogao “poslati” negdje, a sastanak u Sarajevu o kojem Tomić govori je jedna od redovnih aktivnosti ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine na svim nivoima vlasti u BiH.

-Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i njegov ministar nadležni su organi za sprovođenje Konvencija o procjeni uticaja na životnu sredinu preko državnih granica (ESPO konvenciju) za cijelu BiH. Tako da je logično da se na međuministarskom sastanku u Sarajevu, koji je održan 19. januara, dakle u utorak, a ne u petak, govori o prekograničnom uticaju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva koje susjedna Hrvatska namjerava da gradi na lokaciji Trgovska gora, u neposrednoj blizini međudržavne granice- navodi se u saopštenju.

Golićeva je, sa prethodno dobijenim stavom Vlade Republike Srpske i Rezolucijom o protivljenju izgradnji ovog odlagališta, koju je usvojila Narodna skupština Srpske, govorila o granici između BiH i Hrvatske, zalažući se da budu iskorišćeni svi kapaciteti na svim nivoima vlasti da se spriječi izgradnja ovog odlagališta i sačuvaju zdravlje i životi građana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

-Kao legalista, ministar Golić poštuje dejtonsku strukturu BiH, ali u svakom svom javnom izlaganju i u svim svojim radnim aktivnostima zalaže se za strogo poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, što građani Republike Srpske i te kako znaju i cijene- poručuju iz resornog ministarstva.

(Agencije)