Politika 17.05.2021.

Golić: Kamen temeljac za ‘Buk bijela’ kruna saradnje

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da polaganjem kamena temeljca Republika Srpska i Srbija danas zajednički kreću u izgradnju velikog hidroenergetskog objekta “Buk Bijela” potencijala 93,52 megavata.

Golićeva je uoči dočeka ministara iz Vlade Srbije i održavanja zajedničke sjednice dvije vlade u Istočnom Sarajevu, istakla da je polaganje kamena temeljca kruna današnjeg dana.

“U slivu rijeke Drine, prostornim planom Republike Srpske stvorene su pretpostavke da se grade četiri hidroenergetska objekta – Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska”, rekla je Golićeva za RTRS.

Kada je u pitanju vlasnička struktura, Golićeva je podsjetila da je izgradnja objekta na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srpske, te da je objekat sa akumulacijom od granice sa Crnom Gorom udaljen 15 do 17 kilometara.

“Ovaj objekat posjeduje dozvolu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za početak pripremnih radova na gradilištu, koji podrazumijevaju ograđivanje objekata, gradnju pomoćnih objekata, saobraćajne infrastrukture na tom lokalitetu i drugo. Nakon toga će se vršiti izrada tehničke dokumentacije i izdavanje same građevinske dozvole”, objasnila je Golićeva.

Ona je navela da će na današnjoj sjednici dvije vlade biti riječi o saradnji iz oblasti prosvjete i kulture, naučnotehnološkog razvoja, dok će poseban fakus biti na oblast privrede.

Prema njenim riječima, na sjednici će biti riječi o uspostvaljanju rezervata prirode, u šta će biti uključeni Nacionalni park Drina – Srebrenica, Park prirode Mokra Gora i Nacionalni park Tara.

“Računam da će se iz ove sjednice izroditi još mnogo ideja, pogotovo kad je u pitanju namjenska industrija, gdje očekujemo konkretne zaključke, ali i oblast poljoprivrede i zdravstva”, napomenula je Golićeva.

Ona je navela da se intenziviraju aktivnosti na izgradnji aerodroma Trebinje, gdje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove privodi kraju eksproprijaciju zemljišta, što su prve pretpostavke za početak gradnje.

“Vrlo brzo očekujemo i početak radova na izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine”, dodala je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srbije izdvojila značajnu materijalnu pomoć za sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj za izgradnju škola, vrtića, domova zdravlja, puteva, te da su vodili računa i o opštinama u Federaciji BiH sa pretežno srpskim stanovništvom.

“Republika Srbija je cijelom regionu otvorila vrata kad je počeo proces vakcinacije. Ekonomski i politički stabilna Srbija je oslonac Republici Srpskoj i nezaobilazni lider cijelog regiona, zbog čega nam ovakve sjednice mnogo znače”, naglasila je Golićeva.

(Srna/ N.S)