Politika 27.09.2019.

GOLIĆ: Ne dozvoliti odlaganje nuklearnog otpada u zaštićenim područjima

ČITANJE: 3 minute

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da bi odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Novog Grada, bio presedan u evropskoj praksi da se u zaštićenim područjima gradi odlagalište.

Ona je ponovila da se ne smije dozvoliti odlaganje nuklearnog otpada na granici sa susjedima, u konkretnom slučaju na Trgovskoj gori.

– Na ovom prostoru postoje četiri opštine, te Park prirode “Una” na koji se nadovezuje Nacionalni park “Una” u Federaciji BiH – rekla je Golićeva novinarima u Novom Gradu, gdje je prisustvovala protestnom okupljanju i protestnoj šetnji građana.

Golićeva je upitala zar je moguće da neko gradi odlagalište i uništava život i egzistenciju 230.000 ljudi koji žive u slivu rijeke Une, te vodozahvate i vodu za piće ovom stanovništvu.

– Nećemo dozvoliti egzodus naših stanovnika i da bježe od odlagališta – poručila je Golićeva.

Ona je podsjetila da će 30. septembra biti održan sastanak zajedničke komisije Hrvatske i Slovenije u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, ali da oni ne mogu donijeti konačnu odluku bez učešća BiH.

– BiH je ratifikovala Arhušku i Espo konvenciju prekograničnog uticaja. Oni mogu da odrede lokaciju, a da li će ta lokacija biti vidjećemo na kraju. Predsjedništvo BiH ozbiljno se počelo baviti ovim problemom, ali nažalost u prethodnom periodu to nije bio slučaj – istakla je Golićeva.

Golićeva je rekla da je protest održan zbog 250.000 do 300.000 građana koji žive u slivu rijeke Une.

Ona je dodala da su podršku protestu, osim opština i gradova koji u slivu rijeke Une, dale lokalne zajednice iz cijele BiH, ali i Hrvatske.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je novinarima da je protestni skup potvrdio da građani koji žive u slivu rijeke Une ne žele nuklerani otpad na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada.

– Protest je pokazao da više nismo sami i da sve opštine na ovom prostoru imaju isti stav o ovom pitanju, kao i institucije BiH, Republike Srpske i opštine u FBiH – istakao je Drljača.

On je rekao da vjeruje de će ovaj problem biti riješen dogovorom BiH i Hrvatske, a da se, u suprotnom, to pitanje može riješiti jedino arbitražom.

Predsjednik Kluba zelenih i poslanik u parlamentu BiH Saša Magazinović rekao je da je protestni skup poslao jasnu poruku komisiji vlada Hrvatske i Slovenije da trebaju pronaći zajedničko rješenje i da se lokacija odlagališta nuklearnog otpada smjesti tamo gdje je taj otapd i nastao – na Vrbini.

– Vjerujem da će, u skladu sa prijedlogom Slovenije, oni postići dogovor – istakao je Magazinović.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

(Srna)