Vijesti 23.04.2016.

Golić: “NE” odlaganju otpada na granici sa BiH

ČITANJE: 1 minuta
golic
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da su svi nivoi vlasti u BiH rezolutno protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, na granici sa BiH.

Golićeva, koja je na čelu Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora,
istakla je da je nezapamćeno u svjetskoj praksi da jedna zemlja deponuje tu ili bilo kakvu drugu vrstu opasnog otpada na granici sa nekom susjednom zemljom.

Ona je za sarajevski portal “Vijesti” rekla da očekuje da će oba doma Parlamentarne skupštine podržati rezoluciju koju je definisala Radna grupa, a kojom se izražava protivljenje BiH izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada.

Prema njenim riječima, cilj i smisao rezolucije jesu da se svi predstavnici vlasti, od lokalne zajednice, entiteta do zajedničkih institucija, protive izgradnji odlagališta i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

“Rezolucijom smo obavezali članove Predsjedništva BiH, Savjet ministara BiH, sa apostrofom na ministra inostranih poslova, da diplomatskim putem pokušaju sa vlastima Hrvatske da dogovore da se taj otpad ne deponuje na samoj granici”, naglasila je Golićeva.

Ona je navela da je konačna instanca Međunarodni sud pravde, ali da smatra da do nje neće doći, da će razum prevladati i da će Hrvatska odustati od te namjere.

Golićeva je dodala da namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na granici sa BiH predstavlja gorući problem, prvenstveno za stanovnike opština koje se nalaze u slivu rijeke Une.

(Agencije)