Politika 02.12.2021.

Golić: Nove mjerne stanice za bolji monitoring kvaliteta vazduha

ČITANJE: 3 minute

BiH i Republika Srpska suočavaju se sa brojnim problemima u oblasti zagađenja vazduha, te će dvije novoinstalirane mjerne stanice, donacija švedske Vlade, značajno doprinijeti poboljšanju monitoringa kvaliteta vazduha, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Donirane mjerne stanice instalirane su u Banjaluci u dvorištu vrtića “Kolibri” i u krugu meteorološke stanice u Trebinju. Stanice mjere osnovne zagađujuće materije u vazduhu a to su sumpor-dioksid, azotni oksidi, ugljen – monoksid, ozon i lebdeće čestice.

Golićeva je navela da Republika Srpska sada raspolaže sa sedam stanica za mjerenje kvaliteta vazduha, kojima upravlja i gazduje Republički hidrometeorološki zavod.

Nakon sastanka sa predstavnicima Švedske agencije za zaštitu životne sredine /SEPA/ i Švedske međunarodne razvojne agencije za saradnju /SIDA/, Golićeva je rekla novinarima u Banjaluci da će nove stanice pomoći i u pronalasku načina unapređenja njegovog kvaliteta.

Ona je navela i da je u okviru projekta omogućeno zaposlenje dva ekološka inspektora u Trebinju u Bijeljini.

“Postoje lokalne zajednice u kojima uopšte nemamo ekološku inspekciju, a ove vrste kontrole treba da budu mnogo veće i značajnije u svim lokalnim zajednicama”, naglasila je Golićeva.

Ona je istakla da je značajno što je Kraljevina Švedska za BiH u okviru projekta za borbu protiv zagađenja vazduha “Impak“ izdvojila 3,8 miliona KM za poboljšanje i upravljanje kvalitetom vazduha.

Napomenula je i da Kraljevina Švedska pomaže institucijama Srpske u izradi strategije, koja će da sadrži i segment kvaliteta vazduha, te će biti izrađeni akcioni planovi kako se dalje treba ponašati.

“Situacija se razlikuje u lokalnim zajednicama, u kojima su individualna ložišta najveći zagađivači. Tamo gdje je riješen problem grijanja, zagađivači su prekobrojna vozila na ulicama, te je potrebno za pojedinačne teritorije pronaći način kako doprinijeti da vazduh bude što čistiji”, rekla je Golićeva.

Direktor Odjeljenja razvojne saradnje u ambasadi Švedske Eva Smedberg istakla je da je zagađenje vazduha u BiH u Republici Srpskoj veliki problem, uzrokovan različitim faktorima iz okoline, ali i geografskim karakteristikama gradova.

Ona je napomenula da je Švedska opredijeljena da pomogne BiH u poboljšanju kvaliteta vazduha, ali i povećanju energetske efikasnosti, kako bi se legislativa u ovoj oblasti usaglasila sa onom u EU. Izrazila je i zadovoljstvo postignutim rezultatima projekta “Impak”.

Menadžer “Impak” projekta Andreas Lindstrom rekao je da će novoinstalirane mjerne stanice omogućiti BiH i Republici Srpskoj da visokokvalitetne i tačne podatke publikuju i šalju Evropskoj agenciji za zaštitu okoline.

“Osim toga, projekat će podržavati BiH i u pogledu razvoja naših referentnih laboratorija za vazduh u budućnosti, kao i mapiranje zagađivača”, rekao je Lindstrom.

Ranka Radić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekla je da sada Zavod evidentira podatke sa ukupno sedam mjernih stanica, a to su, osim dvije nove, u Doboju, Prijedoru, Gackom, Ugljeviku i Brodu.

(Srna, E.M)