GOLIĆ: Novi projekti za smanjenje rizika od poplava

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, prvog dana ministarskog dijela konferencije UN o klimatskim promjenama u Katovicama, pregovarala je o projektu fokusiranom na smanjenje rizika od poplava, čija je sve učestalija pojava prouzrokovana upravo klimatskim promjenama.

“Riječ je o bespovratnim sredstvima od 14 miliona dolara za koja će se aplicirati prema Zelenom klimatskom fondu, a koji bi za BiH mogli biti operativni 2020. godine”, rekla je Golićeva.

Golićeva, kao nadležna osoba za sprovođenje Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama u ime BiH, predvodi delegaciju BiH na konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime koja se održava u poljskom gradu Katovice do 14. decembra, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“S obzirom da je od 1981. do 2010. godine na području BiH zabilježen trend rasta godišnje količine padavina u odnosu na period 1961-1990. i da se procjenjuje da je ukupna ekonomska šteta prouzrokovana poplavama iz 2014. dostigla 2,04 milijardi evra, razgovarali smo o mogućnostima za dobijanje bespovratnih sredstava upravo za projekte koji su usmjereni na smanjenje rizika od poplava”, navela je Golićeva.

Ona je dodala da je, zahvaljujući naporima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Zeleni klimatski fond do sada BiH odobrio bespovratna sredstva od 2,5 miliona dolara za unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene u naredne tri godine, te 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava za projekte povećanja energetske efikasnosti u BiH u narednih šest godina.

Golićeva je danas učestvovala na panelu koji je organizovan na poziv predsjednika Poljske Andžeja Dude za šefove država i vlada.

U radu konferencije UN o klimatskim promjenama u Katovicama učestvuje 30 hiljada predstavnika iz svih 196 zemalja potpisnica Konvencije.

(Srna)

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u

Pavlović priznao da je prijetio banjalučkoj novinarki

Banjalučanin Mileta Pavlović priznao je da je prije dva dana prijetio novinarki Milkici Milojević, saznaju nezvanično “Nezavisne”. Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je u petak Miletu Pavlovića zbog sumnje da je prijetio Milkici Milojević, novinarki “EuroBlica”. Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka saopšteno je, navodeći njegove inicijale, da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično

Mladi banjalučki muzičari u humanitarnoj misiji

Mladi banjalučki bendovi “Rotten”, U.D.B.A. i “Đepeto” zajedničkim snagama organizuju humanitarni koncert za štićenike Doma “Rada Vranješević”. Ovaj događaj biće održan ove subote s početkom u 20 časova u Sokolskom domu u Banjaluci. Povodom najavljenog koncerta jedan od organizatora Kerim Kobilj iz benda “Rotten” ističe da mladi ljudi treba da rade ovakve akcije što je

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.