Golić: Obezbijediti podatke o deponijama za investitore u reciklaži

reciklaza

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će resorno ministarstvo u najkraćem roku obezbijediti sve potrebne podatke u vezi sa količinama otpada na regionalnim deponijama, kako bi grčko preduzeće “Helektor”, kao potencijalni investitor u oblasti reciklaže, predložio ekonomski najisplativiju tehnologiju.

Golićeva je danas u Banjaluci razgovarala sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Solunu Aleksandrom Furlisom i direktorom za razvoj projekata ovog preduzeća Dimitrisom Gramatasom i predočila im zakonski okvir u upravljanju otpadom, naglasivši da je u potpunosti usklađen sa evropskom legislativom.

Ona je predstavila i Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke, navodeći da on podrazumijeva samo izgradnju regionalnih sanitarnih deponija, ali ne i korištenje komunalnog otpada kao sirovine za proizvodnju takozvanih zelenih energija.

Golićeva je rekla da je upravljanje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te da će Ministarstvo koordinisati aktivnosti na pripremama potencijalnih projekata sa jedinicama lokalne samouprave, saopšteno je iz resornog ministarstva.

-Ministarstvu je stav lokalnih zajednica o ovom pitanju od izuzetnog značaja, jer će se eventualne investicije u ovoj oblasti realizovati isključivo uz njihovu saglasnost- rekla je ministar Golić i izrazila uvjerenje da će jedinice lokalne samouprave sigurno prepoznati šansu za razvoj i unapređenje životne sredine.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će, u okviru svojih nadležnosti, podržati svakog investitora koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i instalirati “zelene” tehnologije, a cilj je da se postojeći otpad sa deponija, kao i nusprozvodi koji se dobijaju ovakvim vidom zbrinjavanja, na što bolji način iskoriste.

Gramatas je izrazio želju da ovo uspješno preduzeće investira u tretman otpada u Republici Srpskoj.

Riječ je o preduzeću koje se bavi upravljanjem i tretmanom čvrstog otpada i reciklažom, koje projekte iz ove oblasti realizuje u 15 zemalja i čiji promet je milijardu evra godišnje.

Tehnologije za tretman komunalnog otpada kojima raspolaže ovo preduzeće omogućavaju da se preradom dobiju sekundarna, ekološki prihvatljiva, goriva koja su zamjena za pogonska goriva u industriji, kompost, a deponijski gas iskoristi za proizvodnju električne energije.

(Agencije)

GRADONAČELNIK VRATIO NADU Višečlana porodica u Banjaluci godinama čeka na stan

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poništio je rješenje Komisije za rješavanje stambenih sporova, prema kojem je višečlanoj porodici Kalabić bilo uskraćeno pravo na stan u državnoj svojini na kojem ne postoji stanarsko pravo. Miroslav Kalabić, otac četvoro djece, izjavio je da se nada da će nova odluka Komisije ići u prilog njegovoj porodici i omogućiti im

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.