Vijesti 02.02.2016.

Golić: Obezbijediti podatke o deponijama za investitore u reciklaži

ČITANJE: 2 minute
reciklaza
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će resorno ministarstvo u najkraćem roku obezbijediti sve potrebne podatke u vezi sa količinama otpada na regionalnim deponijama, kako bi grčko preduzeće “Helektor”, kao potencijalni investitor u oblasti reciklaže, predložio ekonomski najisplativiju tehnologiju.

Golićeva je danas u Banjaluci razgovarala sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Solunu Aleksandrom Furlisom i direktorom za razvoj projekata ovog preduzeća Dimitrisom Gramatasom i predočila im zakonski okvir u upravljanju otpadom, naglasivši da je u potpunosti usklađen sa evropskom legislativom.

Ona je predstavila i Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke, navodeći da on podrazumijeva samo izgradnju regionalnih sanitarnih deponija, ali ne i korištenje komunalnog otpada kao sirovine za proizvodnju takozvanih zelenih energija.

Golićeva je rekla da je upravljanje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te da će Ministarstvo koordinisati aktivnosti na pripremama potencijalnih projekata sa jedinicama lokalne samouprave, saopšteno je iz resornog ministarstva.

-Ministarstvu je stav lokalnih zajednica o ovom pitanju od izuzetnog značaja, jer će se eventualne investicije u ovoj oblasti realizovati isključivo uz njihovu saglasnost- rekla je ministar Golić i izrazila uvjerenje da će jedinice lokalne samouprave sigurno prepoznati šansu za razvoj i unapređenje životne sredine.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će, u okviru svojih nadležnosti, podržati svakog investitora koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i instalirati “zelene” tehnologije, a cilj je da se postojeći otpad sa deponija, kao i nusprozvodi koji se dobijaju ovakvim vidom zbrinjavanja, na što bolji način iskoriste.

Gramatas je izrazio želju da ovo uspješno preduzeće investira u tretman otpada u Republici Srpskoj.

Riječ je o preduzeću koje se bavi upravljanjem i tretmanom čvrstog otpada i reciklažom, koje projekte iz ove oblasti realizuje u 15 zemalja i čiji promet je milijardu evra godišnje.

Tehnologije za tretman komunalnog otpada kojima raspolaže ovo preduzeće omogućavaju da se preradom dobiju sekundarna, ekološki prihvatljiva, goriva koja su zamjena za pogonska goriva u industriji, kompost, a deponijski gas iskoristi za proizvodnju električne energije.

(Agencije)