GOLIĆ: Od Turkovićeve smo očekivali podršku za Trgovsku goru, a ne demagogiju i nemar

Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković, skidanjem sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, lupila je šamar građanima Republike Srpke i Federacije BiH i jednim nepormišljenim potezom srušila višegodišnje napore Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, Zelenog kluba u Parlamentu BiH, ali i svih drugih institucija i pojedinaca u BiH da osujete namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgrade odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada i ugroze živote i zdravlje 250.000 građana, saopšteno je iz Ministarstva za ekologiju RS.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić kaže da je od ministra koji je trebalo da bude nosilac aktivnosti u naporima da se diplomatskim putem dođe do rješenja ovog problema očekivala apsolutnu podršku i proaktivno djelovanje, a ne nemar i demagoško bacanje problema pod tepih.

„Gospođa Turković, kao prvi čovjek bh diplomatije, morala je znati da skidanjem odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu. Bisera Turković je pokazala elementarno neznanje i, što je još gore, nezainteresovanost, jer njen argument za skidanje ove tačke – da Hrvatska još nije poduzela nikave aktivnosti, aposlutno nije tačan.

Hrvatska, u skladu sa svojim zakonima, sprovodi aktivnosti na izboru pravnog lica za ishođenje potrebnih dozvola za izgradnju ovog objekta i sada je pravi trenutak da mi imenujemo eksperte, jer njihov posao podrazumijeva dugotrajan, i iscrpan rad na terenu, kako bismo na struci i nauci zasnovanim činjenicama dokazali da se na toj lokaciji radioaktivni otpad ne može odlagati.

Bisera Turković je prekršila i dokumente svih nivoa vlasti u BiH kojima se izražava protivljenje izgradnji ovakvog objekta na samo 800 metara vazdušne linije od Novog Grada i nekoliko stotina metara od svjetskog bisera prirode – rijeke Une.

Pozivamo Predsjedništvo BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara da hitno reaguju i anuliraju neprimjeren potez Bisere Turković i da se bez odlaganja imenuje ekspertski tim. U suprotnom, bojim se da ćemo se suočiti sa posljedicima koje nećemo moći sanirati“ , zaključuje ministar Srebrenka Golić.

(SB/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema