Vijesti 09.04.2016.

Golić: Protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

ČITANJE: 1 minuta
srebrenka golic

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da su sve institucije u Srpskoj i BiH protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

“Tražićemo od predstavnika zemalja koje su potpisale `Espo konvenciju` da spriječe odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. Moramo vidjeti i koja su naša dalja prava, ukoliko bi se Hrvatska oglušila o zahtjeve Srpske i BiH”, rekla je Golićeva Srni.

Ona je napomenula da Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH diplomatskim putem moraju spriječiti ovakve namjere Hrvatske.

Golićeva je najavila da će u ponedjeljak, 11. aprila, u Ženevi, na poziv Sekretarijata “Espo konvencije”, u ime BiH govoriti o izgradanji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

“To će biti međunarodna konferencija kojoj će prisustvovati ministri država koji su ratifikovali ovu konvenciju. Biće riječi i o objektima koje bi trebalo prilagoditi ekološkim standardima”, kaže Golićeva.

(Agencije)