Vijesti 07.12.2015.

Golić: Rješenje za 80.000 bespravno igrađenih objekata

ČITANJE: 1 minuta
srebrenka golic
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju riješiti problem 80.000 bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj.

Golićeva je istakla da su izmjenama i dopunama Zakona, o kojima sutra treba da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske, svi bespravni graditelji izjednačeni, odnosno određena je fiksna naknada koja se obavezno plaća za legalizaciju.

– Tako za objekte do 100 metara kvadratnih fiksna naknada iznosi 100 KM, za objekte površine od 100 do 200 metara kvadratnih naknada je 500 KM, za objekte površine od 200 do 300 metara kvadratnih naknada je 1.000 KM, a stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 metara kvadratnih moći će da se legalizuju uz naknadu od 2.000 KM- rekla je Golićeva za “Večernje novosti”.

Prema njenim riječima, izmjene i dopuna Zakona odnose se na objekte sagrađene do juna 2013. godine, dok će objekti izgrađeni nakon tog datuma biti legalizovani po ranije utvrđenim zakonskim okvirima.

Golićeva tvrdi da je uplata naknade za legalizaciju najbitniji dio građevinske dozvole, te da građevinska dozvola više neće koštati desetine hiljada KM, nego desetostruko manje.

– Osim naknade za legalizaciju, za dobijanje građevinske dozvole mora se još priložiti projekat objekta i završiti pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Nakon toga se može dobiti građevinska dozvola- objasnila je Golićeva.

(Agencije)