Vijesti 10.01.2016.

Golić: Teče rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

ČITANJE: 4 minute
srebrenka golic
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su s početkom ove godine na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, te da teče rok od godinu dana za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj.

-Legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj je od 31. decembra prošle godine proglašena opštim interesom, a ključno je da su cijene kojima se plaća legalizacija bespravno izgrađenog objekta sada određene zakonom i gotovo su simbolične- rekla je Golićeva Srni.

Ona je podsjetila da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju, u dijelu koji se odnosi na legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Srpskoj, usaglašen sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske kojom su osporene pojedine odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, a kojom su bili propisani popusti i olakšice za pojedine socijalne kategorije građana kod plaćanja naknade za legalizaciju.

-Izmjenama Zakona nastojao se ispoštovati stav Suda, ali i pravno i tehnički sanirati posljedice bespravno izgrađenih objekata s ciljem stvarnja uslova da se podstaknu bespravni graditelji da podnesu zahtjeve i da se bespravni objekti za koje postoje zakonski uslovi što prije uvedu u legalne tokove, te stvore uslovi da se za ove objekte plaćaju komunalne usluge, porez na imovinu, naknada za zajedničku komunalnu potrošnju, te spriječi dalje nanošenje štete javnim prihodima- pojasnila je Golićeva.

Prema njenim riječima, ove izmjene i dopune Zakona su legalizaciju bespravno izgrađenih objekata proglasile opštim interesom jer je to jedini način da se ovaj proces završi u razumnom roku, a zatim je proces legalizacije, učinjen stimulativnim jer je, u suštini, masovna nelegalna gradnja počela u ratu i odmah poslije njega.

-To je bila neka vrsta socijalne potrebe jer je, prije svega, izbjeglo i raseljeno stanovništvo rješavalo svoje životno pitanje u novom mjestu stanovanja. Ti ljudi i danas teško žive, a novca za legalizaciju, u većini slučajeva, nemaju- dodala je Golićeva.

Ona je precizirala da za objekte do 100 metara kvadratnih fiksna naknada iznosi 100 KM, za objekte bruto površine od 100 do 200 kvadrata do 500 KM, za od 200 do 300 naknada je 1.000 KM, dok će se stambeno-poslovni objekti od 300 do 400 kvadrata moći legalizovati uz naknadu 2.000 KM.

-U izmijenjenom tekstu zakona ostaje odredba kojom porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije neće plaćati naknadu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Praktično, to znači da su oni oslobođeni i ove `simoblične` naknade predviđene za sve druge kategorije. Takođe, svi objekti koji su bespravno sagrađeni do 1980. godine, prema ovom zakonu smatraju se legalno sagrađenim- naglasila je Golićeva.

Ona smatra da su ovo izuzetno stimulativne mjere za nelegalne graditelje, kao i da Ministarstvo građanima dalo “ponudu koja se ne odbija”.

-Model nije nov i on je već ušao u fazu realizacije Srbiji, koja ima znatno veći problem od nas u Republici Srpskoj, u smislu da imaju više od milion i po nelegalno izgrađenih objekata. Svi objekti koje su investitori gradili u komercijalne svrhe neće imati nikakave stimulacije, za njih će se plaćati redovna cijena prilikom legalizacije- poručila je Golićeva.

Ona je istakla da nelegalni graditelji do 31. decembra 2016. godine u jedinicu lokalne samouprave, odnosno nadležni organ za legalizaciju mora podnijeti samo zahtjev i tim dokumentom je on izvršio svoju zakonsku obavezu, dobio priliku da legalizuje svoj objekat, a u daljem postupku će se dokazivati da li je taj objekat moguće legalizovati ili ne.

-I dalje je na snazi odredba Zakona da se objekti koji su izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za građenje, kao što je klizište, močvarno zemljište, zemljište izloženo poplavama i drugim elementarnim nepogodama i slično, objekti izgrađeni u koritima rijeka i na drugim mjestima na kojima se ne može graditi – neće moći legalizovati- navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, neće se moći legalizovati ni objekti čija je gradnja započela nakon stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i građenju, od juna 2013. godine.

Golićeva je naglasila da je Ministarstvo prepoznalo i činjenicu da se veliki broj nelegalnih graditelja za legalizaciju nije odlučio jer nisu imali riješene imovinsko-pravne odnose, te je Izmjenama i dopunama zakona predviđeno da se, ukoliko nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu, objekat privremeno zadrži, a građanin u postupku kod Republičke geodetske uprave rješava pitanje svojine na zemljištu na kojem je izgrađen takav objekat.

Golićeva očekujemo da bi ovakve mjere, u razumnom roku, trebalo da riješe ovaj veliki društveni problem.

(Srna)