Vijesti 19.04.2016.

Golić: U Parlament uputiti rezoluciju o protivljenju gradnji odlagališta

ČITANJE: 3 minute
golic
Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora /u Hrvatskoj/ uputiće u oba doma Parlamentarne skupštine BiH Nacrt rezolucije u kojoj se najoštrije protivi izgradnji ovog odlagališta, rekla je predsjedavajuća Radne grupe Srebrenka Golić.

Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, rekla je novinarima nakon sjednice Radne grupe u Sarajevu da očekuje da će i parlament BiH jednoglasno reći “ne” odlaganju radioaktivnog otpada na ovom lokalitetu.

“U Rezoluciji se navodi da je Parlamentarna skupština BiH odlučna da se posredstvom nadležnih organa insistira na punoj zaštiti koja pripada BiH po normama međunarodnog prava”, navela je Golićeva.

Ona je napomenula da će Parlamentarna skupština BiH tražiti od svih nadležnih organa u BiH, a prije svega Predsjedništva, Savjeta ministara i Ministarstva inostranih poslova da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu neophodne diplomatske, bilateralne i multilateralne međunarodne aktivnosti u cilju zaštite BiH, a u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

“Pregovori će najviše uspjeti ukoliko diplomatija BiH ‘odigra’ pravi potez, jer su oni ključ u pregovorima”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da će krajnje mjesto za rješavanje spora biti Međunarodni sud pravde, ali se prije toga mora sve preduzeti da se ne dođe do ove posljednje instance.

Golićeva je podsjetila da je Hrvatskoj upućen zahtjev da se produži rok za javne rasprave o Strategiji o odlaganju radioaktivnog otpada i da se one održe u Bihaću, Novom Gradu i Sarajevu, ali do danas BiH nije dobila odgovor.

“Rok za primjedbe na Strategiju o odlaganju radioaktivnog otpada ističe 23. aprila i mi kao Radna grupa smo koncipirali primjedbe. Ukoliko ne produže rok da čujemo šta oni u toj svojoj strategiji planiraju, mi ćemo kao prvi korak Hrvatskoj dostaviti svoje primjedbe uz stručno mišljenje eksperata”, rekla je ona.

Golićeva naglašava da Radna grupa neće propuštati nijedan rok, niti proceduru kako bi blagovremeno djelovali, jer je konačni cilj da se odlagalište ne gradi na Trgovskoj gori zato što postoji mogućnost izvoza tog nuklearnog otpada ili da ostane u nuklearnoj elektrani “Krško”.

Ona je naglasila da se na konferenciji u Ženevi uvjerila da je, po pitanju provođenja Espo konvencije, svim učesnicima bilo nezamislivo da jedna zemlja na granici sa drugom želi da odlaže takvu vrstu otpada.

“Ispoštovaćemo sve procedure kako ne bismo u postupcima pravili greške i blagovremeno djelovati u cilju zaštite zdravlja oko 230.000 ljudi koji žive na području osam opština”, rekla je ona.

Golićeva napominje da je, prema mišljenju eksperata, diskutabilna i sama konfiguracija zemljišta na Trgovskoj gori, a tu je i rijeka Una, stanovništvo koje se bavi poljoprivredom i stočarstvom.

“Ako se ne spriječi gradnja odlagališta stanovnici najavljuju da će se masovno iseliti”, rekla je Golićeva.

Član Radne grupe Jasmin Emrić istakao je da je Radna grupa, pored teksta Rezolucije, usvojila i stručno mišljenje u kome se naglašavaju svi nedostaci dokumenta Strateške studije za nacionalni program provođenja Strategije za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

On je naglasio da su u ovom dokumentu pobrojani svi nedostaci i dokazuje se da lokacija Trgovska gora nije prihvatljiva kao lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.

Emrić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da nema smisla nuklearni otpad, koji je godinama nastajao u nukleranoj elektrani “Krško”, prevoziti preko cijele teritorije Hrvatske i odložiti na granicu sa BiH.

Prema njegovim riječima, ova lokacija će najviše štete proizvesti za područje BiH i građane koji tu žive.

(Agencije)