Biznis 26.11.2015.

Google: 1500 zahtjeva za uklanjanje piratskog sadržaja po minutu

ČITANJE: 1 minuta
google piraterija
Google nastavlja da se suočava sa neprekidnim zahtjevima za uklanjanje sadržaja, koji dolaze od strane kompanija i individualaca koji vjeruju da su njihova autorska prava narušena.

Prema statistici, objavljenoj u najnovijem Google Transparency izvještaju, kompanija trenutno svakog minuta dobija 1.500 zahteva za uklanjanje piratskog sadržaja.

Sa ovako velikim brojem zahteva koji se upućuju na adresu Google-a, postalo je veoma teško održavati tempo u procjeni i obradi ovih zahtjeva. Samo u posljednjih godinu dana broj zahteva koje Google dobija se udvostručio i sada iznosi 2,1 milion dnevno, odnosno 25 zahteva po sekundi.

Tokom proteklih mjesec dana, 5.600 vlasnika autorskih prava je podnijelo 65 miliona zahtjeva za uklanjanje sadržaja koji se odnose na preko 68.000 domena. Svaki domen je, u prosjeku, bio podložan približno 950 zahtjeva za uklanjanje.

Najveći broj zahtjeva se odnosi na piratski materijal, a ovo su zahtjevi koji se najbrže obrađuju. Iako Google izvršava svoje obaveze kada je u pitanju sadržaj koji zahtjeva uklanjanje, a algoritmi za pretragu izbjegavaju većinu piratskog sadržaja, industrijska grupa veruje da Google može još više da učini kako bi spriječio pirateriju.

Grupe, kao što su RIAA i MPAA žele da Google kompletno stavi na crnu listu određene sajtove sa piratskim sadržajem, ali se Google za sada odupire pritiscima jer ne želi cenzurisanje.

 (benchmark.rs)