Biznis 01.01.2016.

Google će Javu zameniti OpenJDK-om, počevši od Android N verzije

ČITANJE: 1 minuta
android
Google je potvrdio da će Android odbaciti upotrebu Java API-ja u Android N verziji softvera.

Kako bi se izbjegli problmi sa autorskim pravima, Google-ov operativni sistem otvorenog koda će se prebaciti na OpenJDK. U pitanju je verzija Java Development Kita otvorenog koda.

Između kompanija Google i Oracle postoji duga istorija borbe po sudovima, koja datira još od 2010. godine. Tada je Oracle prvi put tužio Google za korišćenje Java API-ja bez dozvole. Google-ov argument odbrane je bio da API ne može biti autorski zaštićen, s obzirom na njihovo mjesto i ulogu u razvoju softvera. Tokom 2012. godine presuda je donešena u korist kompanije Google, ali je dvie godine kasnije djelimično preinačena.

Prošlog juna, slučaj je proslijeđen nižem sudu, a ukoliko se desi da finalna odluka ide u prilog kompanije Oracle, Google bi mogao biti odgovoran za sve Android jedinice uređaja prodate pre Android N verzije. U slučaju da Google odnese pobedu na sudu, ovo neće promeniti kompanijine planove da Javu zameni OpenJDK-om. Na kraju krajeva, Google i dalje veruje da API-ji ne mogu biti zaštićeni autorskim pravom.

(PhoneArena)