Biznis 06.02.2016.

Googleov pretraživač postaje još ‘pametniji’

ČITANJE: 2 minute
google
Razvoj Googleovog pretraživača uskoro preuzima Džon Đanandrea koji se do sada nalazio na čelu divizije zadužene za razvoj vještačke inteligencije.

-Pretraživanje je promijenilo ljudske živote i više od milijardu ljudi zavisi od nas- napisao je na Googleovoj društvenoj mreži šef odjeljenja za pretraživanje Amit Singal, najavivši skorašnji odlazak u penziju.

Kompanija je već objavila ime njegovog nasljednika i novog šefa jedne od najvažnijih Googleovih divizija, a tehnološki analitičari vjeruju da će ovo imenovanje odrediti budući smjer najpopularnijeg pretraživača na svijetu.

U pitanju je Džon Đanandrea koji trenutno u Googleu vodi tim koji razvija vještačku inteligenciju, a prema navodima Cneta, ovo je jasan znak da će Googleov pretražvač u budućnosti postati još ‘pametniji’.

Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, Google može da prepozna govor i rukopis, spriječi onlajn prevare i odgovara na mejlove, a koliko je ova tehnologija napredovala najbolje može da se vidi na primjeru automobila bez vozača koji su tokom nekoliko proteklih godina prešli na stotine kilometara po Americi.

Takođe, veliki napredak na ovom polju zabilježen je nedavno kada je Googleov program AlphaGo pobijedio evropskog prvaka u gou (misaonoj igri za koju kažu da je najkompleksnija igra na svijetu), a zahvaljujući većoj primjeni vještačke inteligencije Google više ne bi bio ograničen samo na pretraživanje pojmova i fotografija, već bi mogao da postane virtuelni asistent koji bi mogao da predviđa sve što je korisnicima potrebno u određenim situacijama.

Da bi u tome uspio, pred Đanandreom se nalazi veliki posao – on je u nedavnom intervjuu za Fortune izjavio da su ‘računari danas prilično glupi’, a uporedio ih je s četvorogodišnjim djetetom.

U objavi na Googleu+ Singal je već najavio da će najpopularniji pretraživač na svijetu svakim danom biti sve bolji, a biće zanimljivo pratiti kakve će promjene i novitete donijeti Googleov novi šef pretraživanja.

(B92)