Biznis 23.02.2017.

Goran Račić donedavni predsjednik Područne privredne komore Banjaluka: Na računu ostavljamo 2,5 miliona

ČITANJE: 3 minute

Područna privredna komora Banjaluka rješavala je u protekle četiri godine u saradnji sa Vladom RS krupne probleme poslovne zajednice, a interesovanje privrednika za njen rad je iz godine u godinu raslo, rekao je donedavni predsjednik komore Goran Račić.

On je u ponedjeljak na Skupštini Područne privredne komore Banjaluka izgubio izbore od Damjana Davidovića, koji je u intervjuu za “Glas Srpske” kao prioritet svog tima označio vraćanje komore privrednicima tvrdeći da je već dugo prisutan trend osipanja interesovanja firmi za njen rad.

Račić ističe da je izborni proces bio pun nekorektnosti, jer su privrednici koji su podržavali Davidovića iznosili neargumentovane optužbe da je komora u lošoj situaciji i da u njoj vlada rasulo.

– Pojedini privrednici su ucjenjivani i njima je prijećeno da će izgubiti poslove sa pojedinim trgovačkim centrima ako glasaju za mene. U izborni proces bili su uključeni i gradonačelnici i načelnici pojedinih lokalnih zajednica. Ta grupa ljudi koja je širila laži i uspjela u svojoj namjeri bila je uključena u rad komore već dugi niz godina. Nikada nijedna njihova inicijativa, niti prijedlog nije odbijen – kazao je Račić.

Naglasio je da je u protekle četiri godine podigao ugled Područne privredne komore i da je postala prepoznatljiva u okruženju i u zemljama Evrope.

– Interesovanje privrednika za rad komore ide uzlaznom putanjom, a formirali smo i više granskih udruženja koja uspješno štite privredu. Nisu istinite informacije da je komora u teškoj finansijskoj situaciji. To potvrđuje i činjenica da su u prošloj godini prihodi imali tendenciju rasta, a rashodi pada. Iza sebe ostavljamo 2,5 miliona oročenog novca za gradnju nove zgrade komore – naglasio je Račić.

Ističe da je sa svojim timom u protekle četiri godine postigao visok stepen saradnje sa Vladom RS i lokalnim zajednicama i da je nivo međunarodne saradnje podigao na najviši nivo.

– Vladi smo u 2014. i 2015. podnijeli više od 50 zakonskih prijedloga koji su uglavnom usvojeni. Uklonili smo i mnogo administrativnih barijera. Između ostalog, donijeli smo i registar parafiskalnih nameta, koji je godinama bio zahtjev poslovne zajednice. Treba da nastavimo raditi na smanjenju poreza i doprinosa i parafiskalnom rasterećenju. Gorući problem su nelikvidnost, nezaposlenost i parafiskalni nameti koji nas godišnje koštaju oko 200 miliona KM. Oni su uvođeni u posljednjih pet-šest godina, a polovina njih nema zakonsko uporište – naveo je Račić i istakao da je potrebno odlučnije ući u razgovore sa Vladom u vezi sa smanjenjem poreza i doprinosa kako bi oni bili vraćeni na nivo prije svjetske ekonomske krize koja je izbila 2009. godine.

Međunarodna saradnja

Goran Račić ističe da je Područna privredna komora Banjaluka ugostila više od 100 stranih delegacija u kojima su osim privrednika bili i ministri.

– Svi su otišli iz Banjaluke sa pozitivnim utiscima. Potpisali smo desetine sporazuma sa vodećim privrednim komorama iz okruženja i zemalja EU, a započeli smo i projekte sa firmama iz Njemačke, Francuske i Poljske – kazao je Račić.

(Glassrpske)