Politika 07.04.2021.

Goran Selak: BiH nije funkcionalna država, zato nam treba snažnija Srpska

ČITANJE: 3 minute

Skoro svako selo i opština u Srpskoj imaju nešto što je izgrađeno zahvaljujući Srbiji, poručio je između ostalog predsjednik SPS i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Goran Selak u intervjuu koji je danas objavio “Kurir”.

Selak je u intervjuu beogradskom listu poručio da je demografsko i privredno jačanje Republike Srpske najbolji odgovor na brojne probleme, te da je narod u Srpskoj duboko zahvalan Srbiji za svu pomoć i podršku u najtežim trenucima.

Kako se region snašao u pandemiji koronavirusa? Kakvo je trenutno stanje u RS?

– Sa jedne strane imamo region, a sa druge Srbiju koja se u najtežim trenucima pokazala kao istinski lider. BiH i nažalost Republika Srpska u njoj, doživjele su pravi fijasko. I po smrtnosti, koja je među najvišim u svijetu i po posljedicama po privredu, ali i kada je vakcinacija stanovništva u pitanju. I sve to bi bilo mnogo, mnogo gore bez podrške Srbije.

Da li je EU pokazala solidarnost tokom pandemije ili nije prošla na testu?

– Ne samo tokom pandemije, nego i tokom migrantske krize, EU je nažalost pala na brojnim testovima. Ono što je ljudski možda još i gore, mislim da je politika raspodjele vakcina jasno pokazala da EU nije dosljedna onim principima koje proklamuje. Veliki i moćni su nekako više „jednaki“ nego ostali i po mnogima to i jeste najveći nedostatak zajednice.

Da li je BiH danas funkcionalna država? Šta treba menjati?

– BiH je očigledno nefunkcionalna. Bošnjaci to čak koriste kao argument da traže dodatnu centralizaciju, ali to nije samo besmisleno, nego je i apsolutno neprihvatljivo za Srbe. Nažalost, i naši političari često vide takvu bošnjačku politiku kao šansu da praznom nacionalnom retorikom skrenu pažnju srpskog naroda sa velikih problema koji iznutra slabe poziciju Republike Srpske. Svi smo mi u Srpskoj protiv centralizacije, ali konstantno pričanje o tim temama ne može da zamijeni odgovoran i domaćinski rad na izgradnji Srpske.

Kako vidite položaj Republike Srpske u BiH? Sve češće se govori o nezavisnoj RS, reviziji Dejtonskog sporazuma… 

-Republika Srpska čvrsto brani svoja ovlaštenja predviđena Dejtonom i od toga neće biti odstupanja. Takođe, Srpska mora ekonomski i demografski da osnaži, a po pitanju međunarodnih odnosa da prati ono što mudro radi naša matica Srbija.

Da li ste zadovoljni saradnjom RS i Srbije? Gde ima mesta za poboljšanje?

– Skoro svako selo i opština u Srpskoj imaju nešto što je izgrađeno zahvaljujući Srbiji. Nama je cilj da osnažimo toliko da možemo da uzvratimo podršku i da širimo i učvršćujemo saradnju. Mislim da se jednom u istoriji dešava da Srbi imaju lidera kakav je predsjednik Vučić, a na čelu crkve patrijarha kakav je Njegova Svetost gospodin Porfirije. Bez obzira na sve izazove, čvrsto vjerujem da kao narod možemo da se izborimo za napredak i bolju budućnost.

(E.M)

Oznake: Goran Selak