Svijet 08.10.2022.

Gori Krimski most

ČITANJE: 2 minute

Na Kerčkom mostu na Krimu u subotu rano ujutro izbio je požar na cisterni za gorivo, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, dok su ukrajinski mediji izvijestili o eksploziji.

Saobraćaj je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. godine, koji je dizajniran da poveže Krim s ruskom saobraćajnom mrežom.

Vagon cisterna u zadnjem dijelu teretnog voza zapalio se danas dok je prelazio Krimski most, saopštila je pres služba Krimske željeznice.

“Cisterna za gorivo u zadnjem dijelu teretnog voza se zapalila, lokomotiva i nekoliko automobila iza nje odvezeni su do željezničke stanice u Kerču. Procedura za reagovanje u vanrednim situacijama je u toku. Uzroci incidenta se utvrđuju“, navodi se u saopštenju.

– Rano je govoriti o uzrocima i posledicama. Radovi na gašenju požara su u toku – napisao je pomoćnik lidera Krima Oleg Krjučkov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ranije su ruske vlasti na Krimu saopštile da se objekat za koji se vjeruje da je rezervoar za gorivo zapalio na Krimskom mostu, ali da plovni lukovi vijadukta nisu pretrpjeli oštećenja.

 

Ukrajinski mediji navode da se eksplozija na mostu dogodila oko 6 sati ujutro. Reuters nije mogao provjeriti ove izvještaje.

Urednik nezavisnog ruskog portala Meduza objavio je na Twitteru snimku za koju kaže da prikazuje trenutak eksplozije na Krimskom mostu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je most 2018., nakon što je Krim pripojen Rusiji 2014., što je dovelo do sankcija i pogoršanja veza sa Zapadom.

U septembru je Rusija najavila aneksiju pokrajina Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje nakon organiziranja referenduma za koje Kijev i Zapad kažu da su održani uz prijetnju oružjem.

(E.M)