Vijesti 09.12.2017.

Gori Vrbas ili gori pile u rerni – lažne dojave stvaraju probleme vatrogascima

ČITANJE: 1 minuta

Jedan poziv i vatrogasna ekipa kreće. I tako 947 puta u ovoj godini. Ozbiljna je to brojka, ali mnogi nesavjesni građani ne misle tako.

Pa su sa vatrogasnom stanicom našli zbijati “neslane šale”.  “Gori Vrbas” ili “gori pile u rerni” samo su neki od primjera, kažu iz Vatrogasne jedinice Banjaluka.

“Htio bih da napomenem, da lica koja uglavnom dojavljuju te lažne dojave su autentična. Kada vrše dojavu daju svoje podatke, ustvari daju najvjerovanije lažno ime i prezime. Broj telefona daju pravi, sa kojeg zovu, jer mi imamo identifikatore poziva”, kaže Aleksandar Majstorović, zamjenik starješine Vatrogasne jedinice Banjaluka.

“Prodajem golfa 2, broj telefona 123”, pisalo je u jednom oglasu. Ne sjećaju se koliko su poziva samo tada dobili, kažu banjalučki vatrogasci. Neki su im naručivali buđenje ili im tražili da ih napomenu da popiju ljekove. Sve ih to, kažu ometa u poslu koji nije nimalo lagan.

“Ometaju obavljanje redovnih dužnosti. Samim tim što sam naveo autentičnost poziva. Kada pozovu nas, ode ekipa vatrogasna na lice mjesta. Može da se desi na drugom dijelu grada požar. Dok dođe vozilo do tamo, svaki sekund, svaka minuta je dragocjena u požaru”, objašnjava Majstorović.

Svoju profesionalnost i požrtvovanost vatrogasci širom Srpske dokazali su nebrojenim primjerima, od gašenja šumskih požara do pomoći ugroženima u poplavama. Ni zimski period nije ništa mirniji, naročito zbog učestale upotrebe pirotehničkih sredstava. Uznemiravanja i lažne dojave do sada nisu prijavljivali policiji. Međutim, još jednom napominju da i neslane šale itekako mogu imati ozbiljne posljedice.

(ATV)