Vijesti 13.01.2017.

Gorivo jeftinije, a karte skuplje: Banjalučanima nije jasno zašto će plaćati skuplje karte prevoza

ČITANJE: 2 minute

Prevoznici traže povećanje cijena karata, jer je poskupjelo gorivo za 15 odsto. Ipak, zanimljivo je da su mjesečne karte, kada je cijena goriva prije nekoliko godina bila 2,40 KM po litru, koštale 36,5 KM, a sada kada je gorivo ispod dvije KM, prevoznici tvrde da se ne mogu uklopiti.

– Cjenovnik u startu nije napravljen kako treba i cijene nisu paralelno pratile rast goriva. Trebao je i tada poskupjeti prevoz, ali Grad nije dozvoljavao- kažu u „Bočac tursu“.

Februar donosi nove cijene

Grad je dozvolio povećanje cijena javnog prevoza, pa će od februara za jednu liniju radnička mjesečna karta koštati 39,5 KM, a đačka 28 KM.

Pojedinačna karta će sa 1,40KM poskupjeti na 1,60 KM. Mjesečne karte su poskupele za oko tri marke. Radnici će tako od februara za jedinstvenu mjesečnu, koja vrijedi za sve linije, umjesto dosadašnjih 51,10 KM morati izdvojiti 55 KM, a studentska karta za sve linije koštaće 38,5 KM.

Poskupljenja su pošteđene jedino mjesečne karte za ugrožene kategorije: penzionere, djecu poginulih boraca koja se školuju, supruge poginulih boraca i invalide I i II kategorije. Cijena ovih karata ostaje 13 KM.

Iz Odeljenja za saobraćaj poručuju da sporazum između Gradske uprave i prevoznika još nije formalno potpisan, ali da su ovo nove cijene karata na koje Grad pristaje od 1. februara.

Prevoznici ne žele da komentarišu novi cjenovnik, jer kažu, pregovori još nisu završeni, a zanimljivo je da ovog puta Pokret potrošača RS uopšte nije reagovao na poskupljenje koje će pogoditi hiljade Banjalučana. Oni su se do sada uvek oglašavali kada je u pitanju zaštita potrošača, te prošle godine aktivno učestvovali u pregovorima Grada i prevoznika kada je pojeftinio javni prevoz, ali sada poručuju da nisu uopšte upoznati sa zahtjevima prevoznika.

– Ne znam strukturu njihovih troškova i zbog čega traže povećanje cijena, zato ne mogu komentarisati njihove zahtjeve. Član sam Komisije za korporativno upravljanje pri gradonačelnikovom kabinetu, koja daje mišljenje na korekciju cijene karte u javnom prevozu, ali me niko iz Grada nije zvao na sastanak- rekao je Dragutin Bošković iz Pokreta potrošača RS.

(EuroBlic)