GORIVO OPET POSKUPJELO Rastu cijene namirnica

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo je za dva do pet feninga i ako se izuzmu akcize, to je drugo povećanje cijena u posljednja tri mjeseca, a potrošači su sada u strahu od talasa poskupljenja životnih namirnica, jer su distributeri nafte korigovali cjenovnike.

“Rafinerije su podigle cijene zbog kretanja cijena barela na svjetskom tržištu. Barel nafte sada je gotovo 80 dolara i, ako se nastavi rast cijene nafte na svjetskom tržištu, mogu se očekivati i ponovna poskupljenja”, rekao je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske, dodajući da je povećanje cijena minimalno.

Takođe, naglašava da su poskupljenja goriva u Federaciji BiH daleko veća te da je, mimo akciza, cijena već jednom povećana za deset feninga i da ima zahtjeva za ponovno povećanje za još toliko.

U pokretima potrošača u Republici Srpskoj naglašavaju da je, kako kažu, preko noći došlo do minimalnog povećanja cijena nafte i da je gorivo u odnosu na početak godine poskupjelo za oko 30 feninga, što će se sasvim sigurno odraziti na cijene ostalih proizvoda i usluga.

“Sve ide na teret potrošača. Kada su u pitanju cijene naftnih derivata, najgore je što od strane države nismo zaštićeni. Distributeri cijene povećaju preko noći i neke životne namirnice su već poskupjele, a u narednom periodu mogu se očekivati još više cijene robe”, rekao je Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija”.

Mada je teško prognozirati, mišljenja su da u narednom periodu neće doći do drastičnog povećanja cijena barela nafte na svjetskom tržištu i to prije svega zbog globalnih geopolitičkih odnosa i činjenice da Americi, ali i mnogim drugim velikim zemljama, ne odgovara viša cijena nafte, jer u tom slučaju jača ekonomija Rusije.

Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT, kaže da su posljednja povećanja cijena na svjetskom tržištu posljedica odnosa, prije svega, Amerike i Irana, ali i kriza koje vladaju u naftom bogatim područjima.

“Distributeri nafte cijene koriguju naviše odmah nakon što one porastu na svjetskom tržištu, iako imaju zalihe, a sa druge strane, kada dođe do smanjenja tih cijena na globalnom tržištu, sa korekcijom naniže čekaju veoma dugo”, rekao je Šegrt.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu prošle sedmice bila je oko 76 dolara, a već juče je iznosila 80,12 dolara i prvi put od 25. novembra 2014. godine premašila je granicu od 80 dolara. Posljednje povećanje cijena dogodilo se nakon što su objavljene statistike o zalihama nafte u SAD, koje se već drugu nedjelju zaredom smanjuju. Postoje i razmišljanja da će cijena barela na svjetskom tržištu blago rasti sve do zvaničnog sastanka ministara zemalja članica OPEC-a, koji bi trebao da bude održan krajem juna. Na tom sastanku biće poznato da li će i poslije 2018. godine biti produžen Sporazum o smanjenju obima proizvodnje nafte, što će sasvim sigurno uticati na cijene. Inače, zemlje OPEC-a posljednjih mjeseci smanjile su proizvodnju nafte, a sa povećanjem proizvodnje gotovo je sigurno da će doći do pada cijena na svjetskom tržištu.

(Nezavisne)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.