Vijesti 14.01.2016.

Gorska služba spasavanja na visini zadatka: Ekipa koju zovete kad je najteže!

ČITANJE: 3 minute
gorska sluzba
U banjalučkoj Gorskoj službi spasavanja zadovoljni su proteklom godinom, a zadovoljni su i oni koji su se obraćali za pomoć jednoj od najmlađih stanica GSS u regionu!

U gradu koji se uveliko okrenuo avanturističkom turizmu i čiji geografski položaj i konfiguracija tla jednostavno zahtijevaju postojanje ovakve specijalizovane jedinice za spasavanje, sve do 2012. godine nije bilo konkretnih akcija da se osnuje gorska služba, iako je razloga za takvu akciju bilo napretek.

Bolji od profesionalaca

Ipak, kada je Banjaluka konačno dobila GSS, veoma brzo se pokazalo da je riječ o pravom potezu jer za kratko vrijeme, grupa mladih entuzijasta i volontera uspjela je bez mnogo podrške da preraste u ekipu koju zovete kada je zaista najteža situacija.

Učestvovali su u spasavanjima, traženju nestalih osoba, obezbjeđivanju događaja, izleta a sve od sebe su dali i prilikom poplava koje su 2014. godine pogodile veći dio Republike Srpske. Oni koji su imali priliku da ih vide na zadatku ili tokom jedne od brojnih obuka, uglavnom kažu da GSS djeluje profesionalnije i spremnije od većine profesionalnih službi.

– Pored svih aktivnosti i zadataka koje smo imali, posebno smo ponosni na rad škole GSS za nove polaznike. Tokom čitave godine organizovali smo i učestvovali u obukama, seminarima i usavršavanjima, regionalnim vježbama, ali i sami prezentovali naše sposobnosti od polaznika vrtića do pripadnika Visoke škole unutrašnjih poslova. Takođe, uspostavili smo saradnju sa mnogim organizacijama, institucijama i službama, što je doprinijelo jačanju naše stanice, od Civilne zaštite, Gradske uprave, Vatrogasne jedinice, Doma zdravlja do mnogih drugih – kaže sekretar GSS Banjaluka Luka Kukrić.

Gorska služba je učestvovala u više potraga za nestalim osobama na području grada, a uspješno su vodili računa i o učesnicima banjalučkih transverzala, izleta, sportskih događaja i ekoloških akcija… Oni su takođe glavni “krivci” što je Banjaluka dobila još jednu rekreativnu stazu od Priječana do Slatine.

Glavni krivci za rekreativnu stazu

– Kao lokaciju za izvođenje vježbi koristili smo predio između Šušnjara i Priječana, koju u stanici popularno zovemo “debela Rajka”. To je doprinijelo lakšem trasiranju pješačke staze Priječani-Slatina, što smo izveli na molbu Savjeta građana MZ Priječani. Iznenadili smo se koliko je to bilo ispraćeno u medijima, a ta staza danas je za mnoge asocijacija za pojam gorske službe i onog čime se bavimo.

Što se tiče opreme koju koriste u GSS, ona nije nimalo jeftina, pa se snalaze kako znaju i umiju. Postoje društveno odgovorne firme i pojedinci koji im pomažu, a nije im strano ni da finansiraju sami sebe, kako znaju i umiju.

– Tokom prošle godine mnogo su nam pomogle donacije Nove banke AD Banjaluka, koje smo iskoristili za nabavku tehničkih pomagala i opreme koja je proširila spektar djelovanja GSS. Radio-stanice i dio informatičke opreme donirala nam je firma “Autrokomerc VS”, nosila su nam obezbijeđena zahvaljujući “Austronetu” iz Kozarca. Za zaštitnu opremu i odjeću možemo zahvaliti Milenku Đuriću i kafeu “Via Ferrata”, gdje smo imali prostor za prezentacije. Na samom kraju godine, zahvaljujući našoj članici, dobili smo izuzetno važno sponzorstvo – obezbijeđeno nam je osiguranje za 50 pripadnika GSS koje će u ovoj godini donirati “Triglav osiguranje” – kažu u GSS Banjaluka.

(Press)